Skip to main content

Πτολεμαΐδα: Συλλαλητήριο για το σχέδιο κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στο «βίαιο κλείσιμο» όπως λένε των λιγνιτικών μονάδων και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Υπό καταρρακτώδη βροχή ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα το συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, των Ενεργειακών δήμων και φορέων της Δυτικής Μακεδονίας στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

«Ο σχεδιασμός για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το «ανάθεμα» που θα πέσει πάνω στην περιοχή από την βίαιη απολιγνοτοποίηση, θα συναντήσουν  τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων της επιχείρησης αλλά και της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης από το βήμα της συγκέντρωσης επανέλαβε ότι «πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση ένα Ειδικό Αναπτυξιακό σχέδιο και ειδική μεταχείριση για τη Δ. Μακεδονία, ώστε να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας» ενώ μίλησε και «για τις περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν στους χώρους των παλαιών η και ημιτελών ορυχείων».

Ο δήμαρχος της Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς ανέφερε ότι  «μιλάνε για το κλείσιμο των μονάδων το 2028, αλλά εννοούν το 2023 χωρίς φυσικά να μας πουν τι θα γίνει με την νέα μονάδα την Πτολεμαΐδα 5 που ακόμη κατασκευάζεται».

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απευθύναν ο πρόεδρος του δικτύου Ενεργειακών δήμων της χώρας δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φλώρινας αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μαναδης. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.