Skip to main content

Πτώση της απόδοσης ελληνικών ομολόγων μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί στο 1,085%, σύμφωνα με στοιχεία του investing.com, μετά τη συμφωνία.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου μετά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το ταμείο ανάκαμψης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί στο 1,085%, σύμφωνα με στοιχεία του investing.com.

Η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,128% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, όπως μεταδίδει το Reuters. H απόδοση του ισπανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,338% που είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 1-2 μονάδες βάσης καθώς η ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες ώθησε τους επενδυτές να πωλήσουν τα θεωρούμενα πιο ασφαλή ομόλογα. Οι αγορές ενθαρρύνθηκαν όχι μόνο από το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης αλλά και από την επίδειξη αλληλεγγύης και κοινής ανάληψης χρέους από τις χώρες της ΕΕ, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά το μέλος του Εκτελεστικού  Συμβουλίου της, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε ότι οι αγορές μπορεί να αυξηθούν αργότερα, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να κάνει χρήση του συνολικού μεγέθους του προγράμματός της.  

Ωστόσο, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου ανήλθαν οι μετοχές στην ευρωζώνη στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών σε ένα πακέτο-ορόσημο για την ανάκαμψη των κρατών-μελών της ΕΕ από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ο δείκτης των μετοχών της ευρωζώνης σημείωσε άνοδο 1,3% στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαρτίου. Ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1%, επίσης κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαρτίου, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για αντιμετώπιση της COVID-19 ύστερα από τα ενθαρρυντικά πρώτα στοιχεία από τις δοκιμές τριών πιθανών εμβολίων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια «ιστορική» συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ύστερα από μια σύνοδο που κράτησε σχεδόν πέντε ημέρες. Συμφώνησαν σε ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια θα δοθούν ως επιχορηγήσεις --συγκριτικά με 500 δισεκ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση-- και τα υπόλοιπα με τη μορφή δανείων.

«Φυσικά υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν είναι τέλεια αλλά το γεγονός ότι οι 27 ηγέτες ενέκριναν την κοινή έκδοση χρέους από την ΕΕ είναι σαν να διαβαίνουν τον Ρουβίκωνα, το οποίο παρακολουθούσαν φανατικά οι επενδυτές», έγραψε σε έκθεσή του ο Σον Ντάρμπι, αναλυτής της Jefferies. Ο ίδιος σημείωσε ότι εκτός από την Ιταλία και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που είναι θα ωφεληθούν περισσότερο, σημαντικό όφελος από τον προϋπολογισμό θα υπάρξει και για τις εταιρίες με φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.

Οι δείκτες των blue-chip στην Ισπανία και την Ιταλία σημείωσαν άνοδο 1,7% και 2,0% αντίστοιχα, με τις τράπεζες στην ευρωζώνη να καταγράφουν άλμα 3,3%. Δείκτης που αποτυπώνει τη μεταβλητότητα της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε άλμα στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 24 Φεβρουαρίου, χάρη στην τεχνολογική εταιρία SAP.