Skip to main content

Ράλι στα Χρηματιστήρια μετά τις συνομιλίες για την Ουκρανία - Πτώση 5% για το πετρέλαιο

Άλμα καταγράφουν οι δείκτες και στην Ευρώπη, μετά τα νεότερα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και στην Κωνσταντινούπολη.

Με κέρδη 2,7% κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, τόνισε η ουκρανική αντιπροσωπεία μετά τη συνάντησή της με τους Ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας- έναν μηχανισμό δηλαδή για το Κίεβο να μπορεί να προσφύγει στους «εγγυητές» σε περίπτωση επίθεσης- που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Ικανοποίηση εξέφρασε η ρωσική πλευρά, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εποικοδομητικές».

Οι τράπεζες σημειώνουν άνοδο 2,5%. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Alpha Bank ΑΛΦΑ+5,17% +4% και ακολουθούν Πειραιώς +2,4%, Εθνική +2% και Εurobank +2%. Στα μη τραπεζικά blue chips άλμα 7% σημειώνει η μετοχή της ΔΕΗ, ΔΕΗ+6,58% ενώ ακολουθεί η Coca Cola με κέρδη 6%.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Άλμα καταγράφουν οι δείκτες και στην Ευρώπη, μετά τα νεότερα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αναρριχήθηκε 1,8% μέχρι τα μέσα το απόγευμα, με τα αυτοκίνητα να σημειώνουν άλμα 4,5% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος.

Κέρδη 3,2% καταγράφει ο DAX της Φρανκφούρτης. Ο γαλλικός CAC σημειώνει ισχυρή άνοδο 3,3%. Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου ενισχύεται 1,3%.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η σουηδική επενδυτική εταιρεία Storskogen Group πρόσθεσε περισσότερο από 12% στην πρώτη θέση του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, ενώ η γερμανική εταιρεία χημικών K+S υποχώρησε 5%.

Εν τω μεταξύ βουτιά 5% καταγράφει το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, το WTI υποχωρεί 5,3% στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του μπρεντ αυτήν την ώρα βρίσκεται στα 104 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 5,2%.