Skip to main content

Ράλι τιμών στα ομόλογα, αρνητική η απόδοση του 5ετούς

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει για ένα ακόμη τρίμηνο τις αυξημένες αγορές ομολόγων.

«Ράλι τιμών» παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν κοντά στα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα, μετά την χθεσινή ευνοϊκή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει για ένα ακόμη τρίμηνο τις αυξημένες αγορές ομολόγων προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος του πρώτου τριμήνου.

Σημειώνεται, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, έφθασαν τα 80 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο το συνολικό ποσό είχε μειωθεί στα περίπου 62 δισ. ευρώ. Η άνοδος στις αγορές των ομολόγων ξεκίνησε από χθες το απόγευμα μετά τη διαβεβαίωση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ ότι θα «συνεχίσει με σταθερή πορεία παρέχοντας άφθονη ρευστότητα, παρόλο που η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει ικανοποιητικά σημάδια ανάκαμψης». Η ίδια επανέλαβε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων του ΡΕΡΡ θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον έως το Μάρτιο του 2022 και μέχρι της εξαντλήσεως του πακέτου των 1,85 τρισ. ευρώ.

Έτσι σήμερα στην ελληνική δευτερογενή αγορά η αυξημένη παρουσία της ΕΚΤ είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει στο 0,73% και του 5ετούς ομόλογου να πέσει κάτω από το 0 και συγκεκριμένα στο -0,012%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 166 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,76% έναντι -0,27% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,03%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2109 από 1,2169 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2125 δολ.