Skip to main content

Rational Data: Λογισμικό από τη Θεσσαλονίκη για εταιρείες της λίστας Fortune 500

Η εταιρεία, με δράσεις από ΗΠΑ μέχρι Ισραήλ, βοηθά επιχειρήσεις να φτιάξουν τα δικά τους προϊόντα πληροφορικής, παρέχοντας υπηρεσίες λογισμικού

Οι made in... Thessaloniki υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού που προσφέρει έχουν προσελκύσει στο πελατολόγιό της μεγάλες πολυεθνικές που φιγουράρουν στη λίστα των εταιρειών Fortune 500. Είναι παρούσα σε ΗΠΑ, όπου διαθέτει ήδη μία θυγατρική, αλλά και σε Αγγλία, Γερμανία και Ισραήλ, ενώ σχεδόν το σύνολο των πρότζεκτ που αναλαμβάνει βρίσκεται εκτός συνόρων. Στη μόλις μία διετία λειτουργίας της η Rational Data, μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού που εδρεύει σε ένα από τα εντυπωσιακά κτίσματα της συνοικίας Ουζιέλ στη Θεσσαλονίκη, έκανε τον ορθολογισμό των τριών ιδρυτών της πράξη, «παντρεύοντας» όμως αρμονικά και τη μαγεία του προγραμματισμού και πείθοντας για την αξία της επιχειρήσεις που επενδύουν στο software.
Τρεις φίλοι, γνωστοί από τα φοιτητικά τους, χρόνια, οι μαθηματικοί Πασχάλης Τσοπάνογλου και Γιώργος Πούλιος και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Βασίλης Στασινόπουλος, διαγράφοντας ο καθένας τη δική του πορεία στον προγραμματισμό και τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, δημιούργησαν το 2020 τη Rational Data, υλοποιώντας ένα όνειρο ετών. Επέλεξαν δε το όνομα αυτό, «λογικά δεδομένα», αφού ένα από τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι ο ορθολογισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κόσμο.

Πρότζεκτ με τεχνολογικές προκλήσεις

Η εταιρεία βοηθά τρίτες επιχειρήσεις να φτιάξουν τα δικά τους προϊόντα πληροφορικής, παρέχοντας λύσεις και εργαλεία λογισμικού που αναπτύσσει κάθε φορά. Μάλιστα, ασχολείται κατά κύριο λόγο με μεγάλα έργα που έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα υλοποίησης, θέλοντας να χτίσει μια σταθερή σχέση με τους συνεργάτες της και να παράγει προστιθέμενη αξία γι’ αυτούς. Γι’ αυτό άλλωστε αναζητά πρότζεκτ με τεχνολογικές προκλήσεις. Συνήθως οι πελάτες της είναι τεχνολογικές εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού και οι οποίες δεν έχουν το απαιτούμενο capacity και αναζητούν υπηρεσίες software. Για παράδειγμα ένας από τους πελάτες της είναι μια επιχείρηση fintech στη Γερμανία, η οποία στήνει αυτόν τον καιρό την εφαρμογή της και αξιοποιεί τις υπηρεσίες της Rational Data για να το πετύχει.

Πέραν της ανάπτυξης λογισμικού η εταιρεία της Θεσσαλονίκης προσφέρει υπηρεσίες στα πεδία των data engineering, machine learning και cloud, ενώ απασχολεί σήμερα 15 άτομα, μεταξύ των οποίων software developers, business analysts και testers. Εκτός δε από την αξία που θέλει να δημιουργεί για τους πελάτες της και την ποιότητα των υπηρεσιών της, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων της. Μάλιστα, επέλεξε να στεγαστεί σε μια από τις διατηρητέες κατοικίες στη συνοικία Ουζιέλ, αντί να μετακινηθεί στα ανατολικά προάστια, όπως πολλές επιχειρήσεις πληροφορικής, για να μειώσει το κόστος μετακίνησης των εργαζομένων της, αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση αυτοκινήτου.


«Μας επιλέγουν γιατί βλέπουν πως ως ομάδα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε έξτρα αξία στην ανάπτυξη λογισμικού. Στην Ελλάδα η IT βιομηχανία έχει αναπτυχθεί περισσότερο γύρω από τις start up και λιγότερο γύρω από τις υπηρεσίες. Αυτό είναι το δικό μας πεδίο. Δεν προσφέρουμε μια υπηρεσία, για να την προσφέρουμε, αλλά συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη του κάθε έργου» λέει στη Voria ο Πασχάλης Τσοπάνογλου, ο οποίος διαπιστώνει πως η ζήτηση για προγραμματιστές διεθνώς βαίνει αυξανόμενη σε σχέση με την προσφορά, ενώ βλέπει έλλειμμα στη συγκεκριμένη ειδικότητα στην Ελλάδα. Κάνει μάλιστα λόγο για την ανάγκη ενός νέου σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού που θα βοηθά τα νέα παιδιά να δουν τις ανάγκες που δημιουργούνται σε αυτό το πεδίο, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης που προσφέρει.