Skip to main content

REACT: 260 προσφυγόπουλα του προγράμματος πάνε φέτος σχολείο

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο δ. Θεσσαλονίκης διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση με τίτλο «Το REACT πάει σχολείο».

Απρόσκοπτα συνεχίζεται το πρόγραμμα REACT με τη φιλοξενία προσφύγων  σε σπίτια στους δήμους Θεσσαλονίκης, Νέαπολης Συκεών, Καλαμαριάς και Θέρμης.

Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 2.071 άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε διαμερίσματα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Καλαμαριάς, Θέρμης και στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, από τα οποία τα 536 είναι παιδιά.

Τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 260 παιδιά στις διάφορες σχολικές βαθμίδες και πιο συγκεκριμένα 55 στα προνήπια-νήπια, 125 στο δημοτικό, 62 στο γυμνάσιο και 18 παιδιά στο λύκειο/ΕΠΑΛ.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα REACT, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και  χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση με τίτλο «Το REACT πάει σχολείο».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30 στους Κήπους του Πασά.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των προσφύγων σχετικά με την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι: Παιδική Χορωδία του Ασύλου του Παιδιού, Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, μπάντα κρουστών «Τα κρούσματα», κωμικοί διασκεδαστές και κλόουν.

Τα προσφυγόπουλα, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις και να λάβουν τις σχολικές τους τσάντες.

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα REACT αποτελεί μέρος του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA και στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος, με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Ανατολική Α.Ε (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ- Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τη ΜΚΟ PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), την ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο “Φιλοξενείο”.