Skip to main content

Ακίνητα: Γιατί η Θεσσαλονίκη προσελκύει όλο και πιο πολλούς επενδυτές - 7+1 λόγοι

Ποιοι είναι οι λόγοι που η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης είναι διαχρονικά δημοφιλής - Ποιοι την επιλέγουν, αδιάκοπη ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα

Εάν έπρεπε να αποδοθεί «βραβείο δημοφιλίας» σε κάποια περιοχή της Θεσσαλονίκης τότε σίγουρα αυτό θα απονεμόταν στην Παλιά Παραλία, καθώς αναμφίβολα αποτελεί τον πλέον ελκυστικό προορισμό της νύμφης του Θερμαϊκού.

Ωστόσο, αν η Παλιά Παραλία είναι το αδιαπραγμάτευτο διαμάντι του real estate της Θεσσαλονίκης δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η κτηματαγορά της πόλης δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί σημαντικό επενδυτικό προορισμό, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, κατά την οποία όπως όλα δείχνουν έχει βρει για τα καλά το τέμπο της. Η Voria.gr κατέγραψε τους οκτώ λόγους για τους οποίους το real estate της Θεσσαλονίκης δεν θα χάσει την αίγλη του.

«Η Παλιά Παραλία είναι το διαμάντι για vip πελάτες που αγοράζουν ένα ακίνητο με βάση το κύρος που προσφέρει και όχι την απόδοση της επένδυσης στην οποία προχώρησαν. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο προτιμούν την εν λόγω περιοχή επώνυμοι Θεσσαλονικείς, αλλά και όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια για να προχωρήσουν σε μια τέτοια αγορά» εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης διαθέτει πολυτελή διαμερίσματα που… κόβουν την αναπνοή με τη θέα που προσφέρουν, αλλά και εξαιτίας των ποσών στα οποία πωλούνται. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

-Διαμέρισμα στη Λεωφόρο Νίκης, στον πρώτο όροφο με θέα στη θάλασσα, πλήρως ανακαινισμένο το 2017, πωλείται προς 1,05 εκατ. ευρώ. Διαθέτει μια σαλοκουζίνα και δυο ευρύχωρα υπνοδωμάτια με βεστιάριο.

-Διαμέρισμα 100 τμ στην περιοχή του Λευκού Πύργου, στον όγδοο όροφο οικοδομής με θέα στη θάλασσα, πωλείται προς 850.000 ευρώ. Διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και σαλοκουζίνα. Το διαμέρισμα ανακαινίστηκε το 2021.

-Διαμέρισμα 280 τμ στη Λεωφόρο Νίκης πωλείται αντί του ποσού των 2,8 εκατ. ευρώ. Το διαμέρισμα καταλαμβάνει όλο τον έκτο όροφο της οικοδομής στην οποία βρίσκεται, διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, ξενώνα, σαλοτραπεζαρία, βεστιάριο, αποθήκη και δυο μπάνια.

Η φοιτητούπολη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη δεν προσφέρει μόνον διαμερίσματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ ή και εκατομμυρίων, αλλά και πολλά μικρά, ζεστά και ευχάριστα ακίνητα, τα οποία επιλέγονται από φοιτητές καθώς η πόλη φιλοξενεί χιλιάδες νέους και παλιούς φοιτητές ετησίως. Μάλιστα κάποια εξ αυτών ανακαινίστηκαν για να γίνουν πιο ελκυστικά, άλλα ανακαινίστηκαν για να διατίθενται ως Airbnb, αλλά ξαναπέρασαν στην παραδοσιακή μίσθωση, ενώ κάποια κατασκευάστηκαν εξ αρχής για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των φοιτητών.

Αδιάκοπη ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα

Ανάρπαστα γίνονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης τα ακίνητα που επιλέγονται ως επενδυτικά.

«Πρόκειται για μικρά ακίνητα που η τιμή πώλησής τους δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και επιλέγονται ως επενδυτικά» σημειώνει ο κ. Καραπιπέρης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα εν λόγω ακίνητα δεν σταμάτησαν να καταγράφουν ζήτηση ακόμη και την περίοδο του κορωνοιοΰ, αναμφίβολα με μικρότερη ζέση λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί, ωστόσο δεν έφυγαν ποτέ από το στόχαστρο Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών. Τα συγκεκριμένα ακίνητα επιλέγονται από τους νέους ιδιοκτήτες τους είτε για να τα εκμεταλλευτούν μέσω της μακροχρόνιας είτε μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αφού ανακαινιστούν και επιπλωθούν.

Οι περιφερειακές αγορές

Για τις πολυεθνικές και τους εν δυνάμεις επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκταθούν στη Θεσσαλονίκη, η οδός Τσιμισκή αποτελεί την πρώτη επιλογή τους. Όμως υπάρχουν και κάποιες περιφερειακές αγορές που παραμένουν δυναμικές, στην πάροδο του χρόνου, χωρίς να έχουν ούτε ένα ξενοίκιαστο κατάστημα, καθώς με το που ακούγεται πως κάποιος χώρος θα μείνει κενός αμέσως βρίσκει τον νέο του ενοικιαστή.

Ο λόγος για την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, που διαθέτει σειρά καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης αλλά επέλεξαν να τοποθετηθούν και στη δημοφιλή οδό της Τούμπας, αλλά και για τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, που επίσης αποτελεί ελκυστική επιλογή.

Test drive η Θεσσαλονίκη για το λιανεμπόριο

Λένε πως το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι άκρως απαιτητικό. Δεν είναι λίγες φορές που θεατρικές παραστάσεις ή και τα μουσικά σχήματα της νύχτας που μετρούν τις… δυνάμεις τους στη Θεσσαλονίκη πριν κατηφορίσουν για την Αθήνα. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να ισχύει και στο λιανεμπόριο καθώς κάποιες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου επιλέγουν να κάνουν ένα πρώτο test drive στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία να γνωριστούν με το κοινό της Αθήνας ή άλλων πόλεων της Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη, η… φραπεδούπολη

Αναμφίβολα ο χαρακτηρισμός της πόλης ως… φραπεδούπολης δεν αποτελεί και… τιμητική αναγνώριση, ωστόσο δεν παύει να δίνει το έναυσμα -καθώς οι Θεσσαλονικείς αναμφίβολα αγαπούν τον καφέ, τα τελευταία χρόνια βέβαια πιο πολύ τον φρέντο εσπρέσο παρά τον φραπέ- σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για να ανοίξουν τα φτερά τους ή να επεκταθούν τόσο στην καρδιά της πόλης όσο και σε περιοχές με ιδιαίτερο χρώμα, όπως τα Λαδάδικα και η Άνω Πόλη.

Η ταχύτητα με την οποία ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και εστιατόρια, πολλές φορές μοιάζει ιλιγγιώδης και συχνά αποτελεί λύση ανάγκης για κάποιους νέους επιχειρηματίες, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί και σταθερή, αναμφισβήτητη αξία της πόλης για επιχειρήσεις που ήδη διαθέτουν καταστήματα στην Αθήνα και θέλουν να επεκταθούν στη Βόρεια Ελλάδα ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.

Αναβιώνει η αντιπαροχή

Ως επενδυτική ευκαιρία αντιμετωπίζουν, το τελευταίο διάστημα, ιδιώτες που μπαίνουν σε σχήματα κατασκευαστικών εταιρειών την ανάκαμψη του real estate και τη σταδιακή επαναφορά της ανοικοδόμησης στη Θεσσαλονίκη, που είχε σιγήσει τα προηγούμενα χρόνια. Η τάση αυτή στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχε και έρχεται ως απόρροια της έντονης κινητικότητας που καταγράφεται στην κτηματαγορά της πόλης. Όπως τονίζουν καλοί γνώστες της αγοράς ακινήτων, οι οικοδομές που κατασκευάζονται, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων, γίνονται ανάρπαστες.

Την ίδια ώρα επιστρέφει η... ξεχασμένη αντιπαροχή στη Θεσσαλονίκη. Μετά τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε από την οικονομική κρίση και τις παρενέργειές της, η αντιπαροχή που… έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα, δείχνει και πάλι σημάδια ζωής και αποτελεί τη χρυσή λύση για να δοθούν από τους ιδιοκτήτες τους οικόπεδα σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Σαν τη Χαλκιδική… δεν έχει

Κάποιοι το επαναλαμβάνουν γιατί το πιστεύουν, κάποιοι άλλοι απλά γιατί το έχουν ακούσει κατά κόρον, το βέβαιο είναι πως η φράση… σαν τη Χαλκιδική δεν έχει υποδηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ τον «ατέρμονο έρωτα» των Θεσσαλονικέων για τον επίγειο θαλάσσιο παράδεισο που προσφέρει ο γειτονικός μας νόμος. Ωστόσο «λατρεία» με τη Χαλκιδική δεν έχουν μόνον οι Θεσσαλονικείς, σημαντικός αριθμός των οποίων διαθέτει εξοχική κατοικία σε αυτή, αλλά και οι ξένοι εν δυνάμει επενδυτές από Βαλκάνια και όχι μόνον. Η γρήγορη πρόσβαση στις κοραλένιες παραλίες της Χαλκιδικής είναι ένας ακόμη λόγος για να επενδύσει κάποιος ξένος στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης και τους θερινούς μήνες να βρίσκεται σε απόσταση... βολής από τις υποδειγματικά πανέμορφες παραλίες της Χαλκιδικής.