Skip to main content

RespiFit: Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που… φρενάρει τις αναπνευστικές παθήσεις

Η RespiFit των Άλεκ Αλεξόπουλου και Χριστόδουλου Σπάγκακα έχει αναπτύξει το AsthmaFit για την πρόληψη του άσθματος και το TBtest για τη φυματίωση

Θέλουν να διευκολύνουν τη ζωή ατόμων με αναπνευστικές ασθένειες, προσφέροντας έξυπνες λύσεις πρόληψης και ελαχιστοποιώντας τα επικίνδυνα περιστατικά και τις συνέπειές τους. Άλλωστε, ένα τέτοιο περιστατικό άσθματος στο οικογενειακό τους περιβάλλον ήταν που λειτούργησε ως καταλύτης για να βάλουν στο μικροσκόπιό τους τις αναπνευστικές παθήσεις και να φέρουν την δική τους επανάσταση στην παρακολούθηση και διαχείρισή τους. Ο Άλεκ Αλεξόπουλος και ο Χριστόδουλος Σπάγκακας, δύο ανήσυχα πνεύματα των οποίων οι δρόμοι διασταυρώθηκαν χάρη στην αγάπη τους για την καινοτομία, δημιούργησαν το 2018 στη Θεσσαλονίκη την RespiFit, μια εταιρεία υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, που συνδυάζει τις τεχνολογίες των αισθητήρων και μικροσυστημάτων με την πληροφορική, φέρνοντάς τες στην υπηρεσία της πρόληψης και πρόγνωσης των αναπνευστικών ασθενειών.

Η RespiFit έχει αναπτύξει το AsthmaFit για το άσθμα, ενώ έχει στα σκαριά και το TBtest, ένα εργαλείο για τον εντοπισμό του βάκιλλου της φυματίωσης σε κλειστούς χώρους.


AsthmaFit για την πρόληψη των κρίσεων άσθματος

Το AsthmaFit είναι ένα σύστημα για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από άσθμα, το οποίο αποτελείται από μια φορητή συσκευή, μια εφαρμογή και ένα λογισμικό, και ενημερώνει τον χρήστη για το πού μπορεί να κινηθεί ώστε να μην κινδυνέψει από μια κρίση, με βάση τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, το ιστορικό των συμπτωμάτων του και την προσωπική του έκθεση στις αιτίες που προκαλούν τις αναπνευστικές εξάρσεις. Ο χρήστης κυκλοφορεί φορώντας τη συσκευή που αποτελείται από ένα πλέγμα αισθητήρων για περιβαλλοντικούς ρύπους -οι οποίοι μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση άσθματος- και μετρά τον ατμοσφαιρικό αέρα σε κάθε έξοδο. Κάθε βράδυ ο χρήστης απαντά σε ερωτήσεις της εφαρμογής που συνοδεύει τη συσκευή για τυχόν συμπτώματά του και όλα τα δεδομένα κατευθύνονται στο λογισμικό, που κάνει τις συσχετίσεις και καταλήγει σε μια πρόβλεψη για το πού μπορεί να κυκλοφορήσει ο χρήστης την επόμενη μέρα χωρίς να κινδυνεύει, αλλά και για το ποιες φυσικές δραστηριότητες μπορεί να ασκήσει. Ουσιαστικά μέσω της ύπαρξης πολλών χρηστών δημιουργούνται καθημερινά χάρτες ρύπων στο σύστημα, που αποτελούν και την πυξίδα για τον κάθε ασθενή. Οι ανάγκες για μια τέτοια λύση είναι μεγάλες, αν σκεφτεί κανείς πως στην Ευρώπη το άσθμα αποτελεί τη νούμερο «ένα» αιτία νοσηλείας για τα παιδιά, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε φθορά τους πνεύμονες και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κάποιο προληπτικό μέσο γι’ αυτό.

Για το AsthmaFit οι δύο συνεργάτες έχουν καταθέσει ήδη την προκαταρκτική πατέντα και εντός του επόμενου μήνα θα υποβάλουν την οριστική. Μάλιστα, εκτιμούν πως εντός του 2022 θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά και ευελπιστούν ότι θα πείσουν σε τέτοιο βαθμό για τη χρησιμότητά του που θα μπορεί να καλυφθεί και από τα ασφαλιστικά ταμεία . Με τις απαραίτητες δε ρυθμίσεις μπορεί να βρει εφαρμογή σε μια σειρά αναπνευστικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. «Διαπιστώσαμε πόσο κοινό είναι το πρόβλημα του άσθματος ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και πόσο ένα προγνωστικό εργαλείο θα βελτίωνε τη διαχείριση της αναπνευστικής υγείας των ασθενών και θα τους κρατούσε μακριά από κρίσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νοσηλείες και κόστος περίθαλψης» λένε οι δύο συνεργάτες στη Voria.gr.

TBtest για την ανίχνευση της φυματίωσης

Η δεύτερη ιδέα της RespiFit για το TBtest, η οποία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της ανάπτυξής της, προέκυψε περισσότερο από την επαφή της εταιρείας με πνευμονολόγους που ανησυχούσαν για την κλιμάκωση της φυματίωσης. Με τις διαστάσεις της νόσου να λαμβάνει διεθνώς τεράστιες διαστάσεις –περί το 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως- και τις συνεχείς μεταλλάξεις να την κάνουν πιο ανθεκτική, οι δύο συνεργάτες σκέφτηκαν έναν τρόπο για να μπορούν να εντοπίσουν τον βάκιλλο της φυματίωσης σε σταγονίδια στον αέρα ενός κλειστού χώρου, όπως ένα σχολείο, μια δομή μεταναστών, μια φυλακή, ένα νοσοκομείο, αλλά και τους ίδιους τους φορείς. Μάλιστα, η ιδέα τους για το TBtest βρήκε υποστηρικτή την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος που χρηματοδοτεί το proof of concept του. Η συσκευή που θα αναπτύξουν βασίζεται σε ένα σύστημα οπτικών αισθητήρων, ενώ έχει κατατεθεί ήδη σχετική προκαταρκτική πατέντα.  



Η καινοτομία τους έφερε κοντά

Ο Άλεκ Αλεξόπουλος και ο Χριστόδουλος Σπάγκακας γνωρίστηκαν το 2016, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό startups MITEFμε άλλες ιδέες. Ορμώμενοι και οι δύο από τη Θεσσαλονίκη, στις συχνές καθόδους στην Αθήνα για τις ανάγκες του διαγωνισμού είδαν πως ταιριάζουν και με τον καιρό άρχισαν να συζητούν πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.
Ο μεν Άλεκ Αλεξόπουλος είχε σπουδάσει χημικός μηχανικός και συνέχισε με ένα διδακτορικό στα περίπλοκα ρευστά για να εργαστεί στη συνέχεια ως ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Ο δε Χριστόδουλος Σπάγκακας, μηχανικός αυτοματισμών, με μεταπτυχιακό στη διαχείριση ενέργειας κτιρίων, εργαζόταν χρόνια σε μεγάλη εταιρεία, πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε ένα διδακτορικό για την ενέργεια των κτιρίων, ενώ συνεργάζεται ως ερευνητής με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η κρίση άσθματος που έπαθε ο ανιψιός του Άλεκ Αλεξόπουλου σε μια ανύποπτη στιγμή, η οποία απαίτησε άμεση διακομιδή του στο νοσοκομείο ήταν το έναυσμα που ώθησε τους δύο συνεργάτες να σκεφθούν γιατί να μην υπάρχει μια προληπτική λύση, ώστε αυτού του είδους τα περιστατικά να μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν. Αμφότεροι μάλιστα πέρασαν με την ιδέα τους από το Venture Garden και τον διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών John and Mary Pappajohn του ACT, όπου και βραβεύθηκαν για το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Για την ανάπτυξη των ιδεών της η RespiFit συνεργάζεται με πνευμονολόγους της Θεσσαλονίκης, ενώ στενοί είναι οι δεσμοί της και με ομάδα καθηγητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λογισμικού, αλλά και με κατασκευαστές μικροσυστημάτων.