Skip to main content

Reuters για αγορές: H Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλους επενδυτές

Ένα από τα βασικά εμπόδια είναι πως η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια), αναφέρει το πρακτορείο

H Ελλάδα ετοιμάζεται για τη νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές και ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα προσελκύσει πιο μεγάλα ονόματα και παραδοσιακούς επενδυτές αντί για τα hedge funds, που ήταν οι βασικοί «πελάτες» της τα τελευταία χρόνια. Αυτό επισημαίνει το Reuters σε ανάλυσή του, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα βασικά εμπόδια είναι πως η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια).

Στην ανάλυση με τίτλο: «Όχι πια παρίας; Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλους επενδυτές για να σφραγίσει την επιστροφή της», το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται το Naftemporiki.gr, θυμίζει τις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων τον περασμένο Ιανουάριο και Μάρτιο και σημειώνει πως υπάρχουν σχέδια για ακόμη μία έως τον Ιούνιο. «Για να διατηρήσει όμως την πρόβαση στην αγορά, η Ελλάδα θα χρειαστεί μακπρόθεσμους επενδυτές σε ομόλογα, όπως είναι η BlackRock και η Amundi» προειδοποιεί, προσθέτοντας: «Το μεγάλο εμπόδιο είναι πως η πιστοληπτική ικανότητα είναι βαθιά σε έδαφος junk, κάτι που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα εξαιρούνται από τους μεγάλους δείκτες, που χρησιμοποιούν οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων ως δείκτες αναφοράς».

Προσθέτει πάντως ότι υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας, χάρη και σε πρόσφατες αναβαθμίσεις. Αυτές «αρχίζουν να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα και πάλι στο ραντάρ των μεγάλων επενδυτών» τονίζει.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Ίαν Στίλι της JPMorgan Asset Management επαναλαμβάνει πως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επενδύει σε ελληνικά ομόλογα εδώ και ένα χρόνο, καθώς όπως λέει «βλέπει αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τις καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών». Σημειώνει πως είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του λεγόμενου επίσημου τομεα.

Όλα αυτά, σχολιάζει το πρακτορείο, αποκαλύπτουν ότι το προφίλ του «παρία της Ευρωζώνης» αρχίζει να αλλάζει. Θυθμίζει ότι οι μεγάλοι επενδυτές κάλυψαν λιγότερο από το 30% των αγοραστών στην έκδοση ομολόγου του 2014, ενώ τα hedge funds σχεδόν το 50%. Αντιθέτως στις εφετινές εκδόσεις τα hegde funds ήταν μόλις το 11% των αγοραστών.

Αυτή η τάση θα πρέπει να έχει συνέχεια και να ενισχυθεί περαιτέρω, σημειώνουν αναλυτές στο πρακτορείο και εξηγούν πως για να προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές η Ελλάδα πρέπει να «χτίσει» τις αγορές της, με πρόσβαση σε εκδόσεις διαφορετικής διάρκειας.

Αγκάθι είναι και τα επίμονα οικονομικά προβλήματα, παρά την έξοδο από την πολυετή ύφεση, τονίζουν, υπενθυμίζοντας πως η ανεργία παραμένει κοντά στο 20%. Σημειώνουν δε ότι ενώ η Πορτογαλία χρειάστηκε μόλις πέντε χρόνια να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στην πιστοληπτική αξιολόγηση από το 2012, όταν την έχασε, η Ελλάδα που είναι στην κατηγορία junk από το 2010, χρειάζεται μακρύ δρόμο ακόμη.

Για να ενταχθεί στον δείκτη Markit iBOXX EUR euro zone index, με αξία 6,4 τρισ. ευρώ, χρειάζεται μέση αξιολόγηση τουλάχιστον ΒΒΒ. Yπήρχαν πρόσφατα προσδοκίες για αναβάθμιση από τον S&P, αλλά αυτή τελικά δεν ήρθε.