Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020
x

REUTERS: ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ

Η σύλληψη του Grace 1 στη βάση της υποψίας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης.

Στην Καλαμάτα κατευθύνεται από το Γιβραλτάρ το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, μεταδίδει το Reuters.

Οι βρετανικές αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεσή του τον Ιούλιο, στη βάση της υποψίας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.

Ωστόσο, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύλληψη του Grace 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στη σύλληψη του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στο Στενό του Ορμούζ, την πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο.

Η κατάσχεσή του έληξε τελικά την περασμένη εβδομάδα και η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή για εκ νέου σύλληψή του. Ωστόσο το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα. Το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ κι άρχισε να κινείται προς Νότο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ