Skip to main content

Ρίκερ: Θαρραλέα η Συμφωνία των Πρεσπών-Σύντομα στο ΝΑΤΟ η Β. Μακεδονία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Την αισιοδοξία του ότι τα Σκόπια θα μπουν σύντομα στο ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΕΕ εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της συνάντησης, στην οποία συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ο κ. Ρίκερ αναφέρθηκε στην επικείμενη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η χώρα θα γίνει σύντομα δεκτή στη Συμμαχία ως το 30ό μέλος της, στη Σύνοδο του Λονδίνου. Σε ό,τι αφορά, δε, την ευρωπαϊκή της τροχιά, σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέλος της ΕΕ, στηρίζουν σταθερά την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο κ. Ρίκερ δήλωσε ακόμα ότι η Βόρεια Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε ένα παράδειγμα θαρραλέων λύσεων στα προβλήματα και έδειξε πως μπορεί να βαδίσει προς ένα θετικό και λαμπρό μέλλον. Επισήμανε, ωστόσο, πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της σ' αυτό το πνεύμα και να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση στην όλη διαδικασία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως θα πρέπει τα Σκόπια να στηρίξουν την έννομη τάξη και να δείξουν πως κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Ρίκερ, συζήτησαν με τον κ. Ζάεφ τη σημασία της έγκρισης του νόμου για τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον Αμερικανό αξιωματούχο να καλεί την αντιπολίτευση να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα.

Όπως είπε, η επίλυση του ζητήματος αυτού είναι "κλειδί" τόσο για την πορεία επίτευξης των ευρωατλαντικών στόχων της γειτονικής χώρας όσο και για τους ίδιους τους πολίτες της χώρας. Είναι κάτι που οι πολίτες θέλουν να δουν να επιλύεται, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεργαστούν με όλα τα πολιτικά κόμματα στα Σκόπια, αλλά θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με το νόμο για τον Γενικό Εισαγγελέα).

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρίκερ, ο πρωθυπουργός της γείτονος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός, όπως είπε, ότι η χώρα του θα καταστεί σύντομα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, εκπληρώνοντας έτσι μία από τις στρατηγικές της δεσμεύσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει πως σύντομα τα Σκόπια θα λάβουν και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φαίνεται από τις ενδείξεις ότι η πολυαναμενόμενη απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Κανείς δεν θέλει νέες απογοητεύσεις και προδομένες υποσχέσεις, είτε στην ΕΕ, είτε στο εσωτερικό (της χώρας), είτε στην περιοχή. Κανείς δεν θέλει να ανοίξει το ενδεχόμενο μιας αυξανόμενης επιρροής των κακόβουλων πλευρών στη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με το ΜΙΑ. Επανέλαβε, δε, την πλήρη προσήλωση της κυβέρνησής του στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσε έτοιμος να προβεί, από κοινού με την αντιπολίτευση, στην υιοθέτηση του νόμου για τον Γενικό Εισαγγελέα.

Συνάντηση με ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ

Ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στον οποίο επισήμανε πως οι ΗΠΑ και Σκόπια περνούν σε ένα νέο στάδιο των σχέσεων και της συνεργασίας τους ως σύμμαχοι στη Βορειοατλανική Συμμαχία.

Όπως μεταδίδει το "ΜΙΑ", ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της χώρας, ιδιαίτερα στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της γειτονικής χώρας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει κρίσιμη για την επίσπευση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας, του περαιτέρω εκδημοκρατισμού και της ευημερίας της χώρας και της περιοχής».

Οι κ.κ. Ρίκερ και Ντιμιτρόφ συζήτησαν διάφορα ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική κατάσταση τόσο στη γειτονική χώρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με το ΜΙΑ, εκφράστηκε η κοινή διαπίστωση ότι είναι πολύ ισχυρές και φιλικές και βασίζονται στη στρατηγική συνεργασία σε πολύ σημαντικούς τομείς, ενώ εκφράστηκε και το αμοιβαίο, όπως σημειώνεται, ενδιαφέρον για μόνιμο πολιτικό διάλογο και περαιτέρω βελτίωση του συνολικού πλαισίου συνεργασίας.