Skip to main content

Rise Scooters: Μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη στην αγορά των πατινιών

Σε έναν χρόνο έχει κερδίσει το 50% των χρηστών πατινιών της Θεσσαλονίκης - Η μικροκινητικότητα ως λύση για το κυκλοφοριακό της πόλης

Το 50% περίπου των χρηστών πατινιών στη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να αποκτήσει η εταιρεία Rise Scooters έναν χρόνο σχεδόν μετά τη λειτουργία της στην πόλη, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, Κωνσταντίνος Κουντουρίδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας.

Η Rise, που έχει βάση της τη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από μια ομάδα περίπου 10 ατόμων, έχει διαθέσει στους δρόμους της πόλης 300 πατίνια Gen 2.0, νέας δηλαδή τεχνολογίας, τα οποία, όπως εξήγησε ο κ. Κουντουρίδης, είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της πόλης. «Ξέραμε τους ποδηλατόδρομους της Θεσσαλονίκης, ξέραμε ότι έχει ανηφόρες, ότι έχει περίεργες σχάρες. Από τον πρώτο μήνα που ανοίξαμε είχαμε κάνει ήδη μελέτη για τον Gen 2. Το συγκεκριμένο πατίνι έχει μπει σε λειτουργία το 2020 και έχει βραβευτεί παγκοσμίως στο κομμάτι του scooter ως το top πατίνι της κατηγορίας του», εξηγεί ο κ. Κουντουρίδης λέγοντας πως τα νέα πατίνια έχουν μεγαλύτερους τροχούς με αεροθάλαμο, καλύτερη ανάρτηση, αλλά και ενσωματωμένες συσκευές εντοπισμού που τα καθιστούν και πιο όμορφα και πιο ασφαλή για την εταιρεία.

Ο κ. Κουντουρίδης υπογράμμισε πως η εταιρεία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και για αυτό τον λόγο τα πατίνια «πηγαίνουν» στην αποθήκη για να εξεταστούν τρεις φορές την εβδομάδα ενώ υπάρχει οδηγός προς τους χρήστες για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάζουν πριν το χρησιμοποιήσουν. «Ο χρήστης έχει δύο ολόκληρα λεπτά για να δει αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Αν υπάρχει πρόβλημα το κλειδώνει χωρίς καμία χρέωση και έπειτα εμείς πηγαίνουμε να το παραλάβουμε για επιδιόρθωση», σημείωσε.

Παράλληλα απαγορεύεται η χρήση των πατινιών από άτομα κάτω των 16 ετών.

Η μικροκινητικότητα ως λύση για το κυκλοφοριακό της πόλης

Όπως τόνισε ο κ. Κουντουρίδης, ένα από τα μότο της εταιρείας είναι πως δεν λογίζεται βιώσιμη εταιρεία, χωρίς βιώσιμη κοινωνία. Η εταιρεία λοιπόν στο μανιφέστο της, στο οποίο αναλύει τους στόχους και τις αξίες της, αναφέρεται στη σημασία της μικροκινητικότητας για τη δημιουργία βιώσιμων, πιο καθαρών, με λιγότερα αυτοκίνητα και λιγότερους ρύπους πόλεων. «Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η ιδανική πόλη για χρήση ηλεκτρικών σκούτερ, τόσο πολιτιστικά όσο και γεωγραφικά. Από εδώ μπορούμε να οδηγήσουμε τον κόσμο στη δημιουργία ασφαλών και βιώσιμων δικτύων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο μανιφέστο.

Ο κ. Κουντουρίδης τόνισε πως η μικροκινητικότητα συγκεκριμένα βοηθάει στον τουρισμό, της πόλης καθώς το καλοκαίρι πολλοί πελάτες της εταιρείας ήταν τουρίστες που επέλεξαν να γυρίσουν την πόλη με πατίνι, συμβάλει στη μείωση της κυκλοφορικής συμφόρησης και είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Σε μια προσπάθεια ακόμα τα πατίνια να είναι προσιτά στους φοιτητές, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής της πόλης, η εταιρεία προσφέρει 25% έκπτωση στο φοιτητικό της κοινό. 

Αντιμετώπιση των βανδαλισμών

Η εταιρεία μέσω ενός ειδικού συστήματος ειδοποιείται για το πότε ένα πατίνι έχει πέσει στο νερό. Όπως δήλωσε ο κ. Κουντουρίδης, έως τώρα 6 πατίνια έχουν πεταχτεί στο νερό και έχουν ανασυρθεί από την εταιρεία. Σε δύο περιπτώσεις εξ αυτών, η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη στις νόμιμες διαδικασίες. Αντίστοιχα, έχουν κλαπεί πέντε πατίνια, τα τρία εκ των οποίων βρέθηκαν, επιστράφηκαν και ζητήθηκε η αντίστοιχη αποζημίωση για τους βανδαλισμούς που είχαν υποστεί.

«Σε αυτά τα θέματα δεν δείχνουμε καμία ελαστικότητα, πουθενά», τόνισε ο ίδιος.

Πλέον η εταιρεία αναμένει εναγωνίως το νομικό πλαίσιο που θα καθορίσει τη λειτουργία των πατινιών, σημειώνοντας πως το προσχέδιο του νόμου τη βρίσκει σύμφωνη.

Η Θεσσαλονικιώτικη εταιρεία σχεδιάζει ήδη να επεκταθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου ήδη μικρές ομάδες εκπονούν τις αντίστοιχες έρευνες για ένα μελλοντικό launch της εταιρείας εκεί.