Skip to main content

Ρυθμίσεις ανά περιοχή για την εκτός σχεδίου δόμηση προτείνει ο ΣΕΠΑΚ

Ο ΣΕΠΑΚ προτείνει να μη γίνουν οριζόντιες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά ανά περιοχή μέσα από τα νέα πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια.

Απόλυτα σύμφωνος με τις θέσεις του ΤΕΕ για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, προτείνει να μη γίνουν οριζόντιες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά ανά περιοχή μέσα από τα νέα πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια.

«Πιστεύουμε επίσης ότι η εκτός σχεδίου δόμηση αντί να περιοριστεί θα πρέπει να οργανωθεί, όπου είναι εφικτό, με διάνοιξη δρόμων στο πρόσωπο των γηπέδων καιμε υποχώρηση των ορίων τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη κυκλοφορία των ανθρώπων και των αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά: 

Ο ΣΕΠΑΚ συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις και τα επιχειρήματα του ΤΕΕ, σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται αυτή την εποχή για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.

Θεωρείται σήμερα άκαιρη και κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνη αυτή η βιαστική αντιμετώπιση του θέματος, η οποία θα προκαλέσει κοινωνικές αδικίες και μια ακόμη απότομη έξαρση αγορών οικοπέδων και έκδοση αδειών, όπως έγινε το 2006, προσθέτοντας εμπόδια και προβλήματα σε βάρος του «υγιούς» πολεοδομικού σχεδιασμού, που μπορεί να γίνει πιο μελετημένα αργότερα για το σύνολο της χώρας.

Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση, αλλά και τα χρήματα και το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, για να ολοκληρώσει πρώτα τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε όλη την επικράτεια, το αναγκαίο Κτηματολόγιο, τη χάραξη αιγιαλών, το δασικό και αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, όπως και την Κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, πριν ανοίξει συζήτηση για αυτό το θέμα. Επίσης, πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί ο «ενιαίος ψηφιακός χάρτης» που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο ΤΕΕ.

Ο ΣΕΠΑΚ προτείνει να μη γίνουν οριζόντιες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά ανά περιοχή μέσα από τα νέα πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια (όπως μέχρι στιγμής οι περιοχές NATURA που έχουν μείωση Σ.∆. στα 150 τ.μ.).

Θεωρούμε δε οξύμωρο να επιθυμούμε τη μείωση 10% στην εκτός σχεδίου δόμηση και να προτείνουμε την αύξηση της δόμησης μεγάλων ξενοδοχειακών επενδύσεων (σε πάνω από 150 στρέμματα), για τη δημιουργία γιγάντιων κτηρίων και πολυκοσμικών εγκαταστάσεων.

Άλλωστε το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, ευνοεί και προσελκύει επενδυτές για ποιοτικές κατοικίες και ποιοτικά τουριστικά καταλύματα, που προσφέρουν ησυχία και ιδιωτικότητα. Μόνο η εκτός σχεδίου δόμηση μπορεί να προσελκύσει επενδυτές με υψηλό εισόδημα, γιατί έχει τα στοιχεία που ευνοούν τέτοιου είδους επενδύσεις.

Πιστεύουμε επίσης ότι η εκτός σχεδίου δόμηση αντί να περιοριστεί θα πρέπει να οργανωθεί, όπου είναι εφικτό, με διάνοιξη δρόμων στο πρόσωπο των γηπέδων καιμε υποχώρηση των ορίων τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη κυκλοφορία των ανθρώπων και των αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση της περιοχής.

Τελικά, τη στιγμή που τίθεται πλέον ανοικτά αυτό το θέμα, πιστεύουμε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα η Πολιτεία να κάνει το καθήκον της και να ανταποκριθεί αρχικά στις δικές της υποχρεώσεις, να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια τίθενται σε αυτή την προσπάθεια και να επιταχύνει τις όποιες αποφάσεις δικαστηρίων που εκκρεμούν, πριν πάρει την όποια σωστή απόφαση για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Διαφορετικά θα είναι μεγάλη ανευθυνότητα της Πολιτείας και θα επιφέρει μεγάλες ευθύνες σε όποιον παράγοντα υπογράψει νωρίτερα μια σχετική απόφαση.