Skip to main content

Roasters Kolektiva: Η αγάπη για τον καφέ έχει σερραϊκή σφραγίδα

Από το παραδοσιακό καφεκοπτείο του παππού στη σύγχρονη επιχείρηση του εγγονού το καβούρδισμα του καφέ είναι τέχνη για την οικογένεια Ματζιούνη.

Μυήθηκε από τα παιδικά του χρόνια στη μαγεία του καφέ, το άρωμα του οποίου έμεινε ανεξίτηλο στις μνήμες του. Με παππού και πατέρα καφεκόπτες η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη, εκείνος όμως κατάφερε να πάει την τέχνη του καβουρδίσματος του καφέ σε άλλο επίπεδο, εξελίσσοντας μια επιχείρηση που ξεκίνησε το 1954 ως ένα μικρό παραδοσιακό καφεκοπτείο στη Νιγρίτα Σερρών.

Ο Παναγιώτης Ματζιούνης, roaster κατά τη διεθνή ορολογία του καφέ και δημιουργός του brand «Roasters Kolektiva» από τις Σέρρες, παρά τις περγαμηνές -αφού αναδείχθηκε το 2017 νικητής του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Coffee Roasting-  δηλώνει περήφανος… καφετζής, ένας καφετζής όμως που έχει μελετήσει τον καφέ όσο λίγοι.

Σήμερα η Roasters Kolektiva, που απασχολεί 30 εργαζομένους και έχει την έδρα και τις εγκαταστάσεις  της στις Σέρρες, έχει τοποθετήσει στην αγορά περί τους 20 καφέδες μοναδικής προέλευσης, αλλά και blend στις κατηγορίες του espresso, του καφέ φίλτρου και του ελληνικού καφέ. Διαθέτει δε τέσσερα καταστήματα λιανικής στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Τάσο Κοδέλα, γκουρού του καφέ, ένα υποκατάστημα στην Κατερίνη, με αποθήκες και χώρους για δειγματισμό και σεμινάρια, αλλά και εγκαταστάσεις στην Αθήνα, που φιλοξενούν ένα κατάστημα λιανικής, αποθήκες, γραφειακούς χώρους, αλλά και χώρους σεμιναρίων. Τον επόμενο μήνα μάλιστα η Roasters Kolektiva θα ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στην Κατερίνη, ενώ στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της έχει και την περαιτέρω επέκταση στην Αθήνα. Παράλληλα κάνει εξαγωγές σε Βουλγαρία και Τουρκία, ενώ ενδιαφέρεται και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέραν δε της λιανικής και χονδρικής πώλησης των καφέδων της, κάνει σεμινάρια και εκπαιδεύει baristas στην τέχνη του καφέ.

«Ο καφές είναι για μένα αγάπη, τρέλα, λόξα. Βρίσκεται στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που κατάφερα να κάνω αυτό που αγαπώ δουλειά», λέει στη Voria ο Παναγιώτης Ματζιούνης, εξηγώντας πως, πέραν της επιλογής της σωστής πρώτης ύλης, του πράσινου καφέ, το καβούρντισμα είναι τέχνη, που, αν γίνει σωστά, μπορεί να αναδείξει και να απογειώσει τα γευστικά του χαρακτηριστικά.

Στη Roasters Kolektiva διαλεχτές ποικιλίες καφέ από όλες τις ηπείρους, καφέδες με μοναδική προσωπικότητα από συγκεκριμένους μικροπαραγωγούς επιλέγονται διεξοδικά, ψήνονται πάντα σε μικρές ποσότητες, περνούν από επεξεργασία και συσκευάζονται με το χέρι, προκειμένου να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση τα χαρακτηριστικά τους.



Οι παιδικές μνήμες και η φρέσκια πνοή

Το καφεκοπτείο «Ελληνικός Καφές Ματζιούνης» του παππού Παναγιώτη ήταν το 1954 η αρχή στη μακρά πορεία της οικογένειας Ματζιούνη στο αντικείμενο. Τη σκυτάλη πήρε ο γιος του, Γιάννης, ο οποίος με τη σειρά του δίδαξε τον γιο του Παναγιώτη. Ο μικρός Παναγιώτης εντυπωσιαζόταν με τα μηχανήματα στο καφεκοπτείο, έπαιζε με τις σέσουλες και μάζευε τα σπυράκια του καφέ που έπεφταν στο πάτωμα με αντάλλαγμα μερικές δραχμές από τον πατέρα του. Από τα κουλουράκια που βουτούσε παιδάκι στον ελληνικό καφέ ή τον καπουτσίνο με πολύ γάλα που τον άφηνε να δοκιμάζει ο πατέρας του για να πάρει μια γεύση του τι είναι καφές, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. 

Μεγαλώνοντας ο Παναγιώτης Ματζιούνης σπούδασε οικονομικά, ενώ άρχισε να παίζει μπάσκετ επαγγελματικά, διατηρώντας όμως πάντα την επαφή του με την οικογενειακή επιχείρηση. Η ουσιαστική είσοδός του όμως στην καθημερινότητα του καφέ έγινε το 2007, οπότε και ήρθε να φέρει φρέσκια πνοή στην εταιρεία. Με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό ενίσχυσε την παραγωγική της δυναμική, ενώ δίπλα στον ελληνικό καφέ που ήταν μέχρι τότε το μοναδικό προϊόν της, πρόσθεσε το 2009, μετά από δοκιμές, πειραματισμούς, πολλά ψησίματα, σεμινάρια και πολλή μελέτη espresso και καφέ φίλτρου στην προϊοντική γκάμα. Η απόπειρά του αυτή συνάντησε δυσκολίες, καθώς εκείνη την εποχή οι καταναλωτές είχαν ταυτίσει στο μυαλό τους αυτούς τους δύο καφέδες με ξένες εταιρείες. Το 2017 ήταν που εξελίσσοντας την υφιστάμενη εταιρεία δημιούργησε το brand Roasters Kolektiva, δημιουργώντας ουσιαστικά μια κοινότητα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τον καφέ, που δοκιμάζουν, συζητούν και συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία παραγωγής του, αλλά και στις αποφάσεις για το γευστικό του αποτέλεσμα. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε το πανελλήνιο πρωτάθλημα, η νίκη του Παναγιώτη Ματζιούνη και  στη συνέχεια η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο διεθνές πρωτάθλημα στην Κίνα.

Ο Παναγιώτης Ματζιούνης μυεί ήδη τις δύο του κόρες του στον μαγικό κόσμο του καφέ, όπως ακριβώς έκανε γι’ αυτόν ο πατέρας του, ευελπιστώντας πως θα υπάρξει και τέταρτη γενιά… roasters.