Skip to main content

Ξεβράζει «χάπια των τζιχαντιστών» η θάλασσα σε Ρόδο και Μεγίστη

Δύο τσουβάλια με περισσότερα από 262.000 χάπια captagon εντοπίστηκαν από το λιμενικό-Ερωτηματικά για τη σβάστικα που έφεραν πάνω τους

Μεγάλη ποσότητα από ναρκωτικά χάπια captagon εκβράστηκε σε ακτή της Ρόδου και της Μεγίστης και το λιμενικό αναζητά τους διακινητές, αλλά και τους παραλήπτες τους, ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως οι πλαστικές συσκευασίες έφεραν πάνω τους τη σβάστικα.

Τα ναρκωτικά χάπια εντοπίστηκαν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στην παραλιακή περιοχή «Κάτω Πέτρες» της Ρόδου. Λιμενικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους είδαν δύο τσουβάλια σε απόσταση περίπου 100 μέτρων το ένα από το άλλο, που περιείχαν συνολικά 90 πλαστικές συσκευασίες με δισκία, πιθανόν ναρκωτικών ουσιών τύπου Captagon, κάποια από τα οποία είχαν αλλοιωθεί λόγω της παραμονής τους στο θαλασσινό νερό. Η συνολική ποσότητα των χαπιών εκτιμάται στις 181.800.

Την ίδια μέρα, λίγη ώρα αργότερα, λιμενικοί στη Μεγίστη εντόπισαν σε παραλιακή οδό άλλες 40 συσκευασίες με χάπια με τη συνολική ποσότητα να φτάνει στις 80.800 τεμάχια.

Και στις δύο περιπτώσεις οι συσκευασίες έφεραν εξωτερικά το σύμβολο της σβάστικας και προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Οι πρώτες ενδείξεις δεν αποκλείουν να πρόκειται για μέρος μεγαλύτερου φορτίου που διακινήθηκε στην Τουρκία και άγνωστο για ποιο λόγο κατέληξε στη θάλασσα.

Τα ναρκωτικά χάπια Captagon συνδέονται με την ισλαμική τρομοκρατία και τις βιαιότητες των ακραίων στοιχείων του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 είχαν κατασχεθεί πάνω από 13.000 χάπια Captagon στα ελληνοτουρκικά σύνορα - σε τρία σημεία του Έβρου- και τότε είχαν συλληφθεί νεαροί άντρες, από τη Συρία, την Ερυθραία και στην Αίγυπτο που τα έφεραν στις αποσκευές τους.

Στις ελληνικές διωκτικές αρχές είχε σημάνει συναγερμός, καθώς είναι σπάνιο να εντοπίζονται αυτά τα χάπια στη χώρα μας, ενώ η ίδια ανησυχία υπάρχει και με τις ποσότητες που βρέθηκαν σε Ρόδο και Μεγίστη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα τέτοιο χάπι πωλείται στην Τουρκία λιγότερο από 1€ και στην Ελλάδα διατίθεται -ανάλογα με τον προμηθευτή- ως και 10€.

Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ΄60 για τη θεραπεία της ανεξέλεγκτης υπνηλίας (ναρκοληψία) και της διάσπασης προσοχής. Λόγω όμως των σοβαρών παρενεργειών του σκευάσματος, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του. Το Captagon προκαλεί διέγερση στο χρήστη και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου καταναλώνεται από ισλαμιστές τρομοκράτες, γι΄αυτό και αποκαλείται «χάπι των τζιχαντιστών».

Σύμφωνα με αναφορές της εποχής εκείνης, ο δράστης της επίθεσης με καλάσνικοφ σε παραλία της Τυνησίας το καλοκαίρι του 2015, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 27 άτομα, είχε καταναλώσει νωρίτερα χάπια Captagon.