Skip to main content

Ρωγμή μήκους 300 μέτρων άνοιξε στο έδαφος η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία (vid)

Ποτάμια λάβας κυλούν στις πλαγιές του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, στη νοτιοδυτική Ισλανδία και πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της χώρας.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δραστηριότητα στο μεγάλο ηφαίστειο που ενεργοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες, το οποίο βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ, κοντά στην τοποθεσία του όρους Φάγκρανταλσφιαλ.

Το βουνό ξερνάει λάβα και η περιοχή έχει καλυφθεί από πυκνούς καπνούς, ενώ το εντυπωσιακό θέαμα προσελκύει ντόπιους και τουρίστες, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών να μην πλησιάζουν στην περιοχή.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο, το οποίο καλεί τους κατοίους της χερσονήσου Ρεϊκιάν να μένουν μακριά και να μην συλλέγουν πετρώματα.

Πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί σεισμικές δονήσεις που δεν αποκλείεται να ενεργοποίησαν το ηφαίστειο.

 

Τεράστια σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας προκαλούν πρόβλημα στις πτήσεις των αεροσκαφών, παρότι το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ παραμένει ανοιχτό.

«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η έκρηξη δεν θέτει σε κίνδυνο τις κατοικημένες περιοχές ή την κρίσιμη υποδομή», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrin Jakobsdottir. «Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ηφαίστειο εξεράγη και πέρσι και η δραστηριότητά του κράτησε έξι μέρες και είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν μαύρη άμμο αρκετές από τις γειτονικές παραλίες.

Πηγή Φωτογραφίας: Facebook