Skip to main content

Ρωσία: Αντισώματα έναντι της Όμικρον για όσους έκαναν αναμνηστική δόση με το Sputnik

Εμπειρογνώμονες του κέντρου Γκαμαλέι υποστηρίζουν ότι οι πανεμβολιασθέντες με το Sputnik διαθέτουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Όμικρον

Εμπειρογνώμονες του ρωσικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι διαπίστωσαν ότι όλα τα δείγματα εξετάσεων που έγιναν σε επανεμβολιασθέντες με το εμβόλιο Sputnik διαθέτουν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο Twitter το ρωσικό εμβόλιο, η οποία επικαλείται σχετική έρευνα του ινστιτούτου Γκαμαλέι που ως γνωστόν ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο.

«Διαπιστώσαμε ότι όλοι οι επανεμβολιασθέντες είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού. Επιπλέον, το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της Όμικρον στους ορούς των επανεμβολιασθέντων ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το επίπεδο των αντισωμάτων έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού (B.1.1.1.) στους ορούς των εμβολιασθέντων», αναφέρει η έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Το κέντρο Γκαμαλέι έχει ήδη ανακοινώσει ότι το εμβόλιο Sputnik V προκαλεί μια διαρκή εξουδετερωτική απόκριση αντισωμάτων έναντι του στελέχους Όμικρον και προστατεύει από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου και τη νοσηλεία. Η αναμενόμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, με την αναμνηστική δόση Sputnik Light κατά του νέου στελέχους θα μπορούσε να ξεπεράσει το 80%.