Skip to main content

Ρωσία: Κατά 100% αποτρέπει τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού το Sputnik-V

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των σοβαρών περιστατικών ασθένειας από την λοίμωξη του κορωνοϊού ήταν 100%, λένε οι παρασκευαστές του Sputnik-V

Οι Ρώσοι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα τα τελευταία αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τα οποία βασίζονται σε νέα στοιχεία και τα οποία έδειξαν και πάλι ότι το εμβόλιο είναι κατά 91,4% αποτελεσματικό.

Σύμφωνα μάλιστα με αυτά τα στοιχεία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά των σοβαρών περιστατικών ασθένειας από την λοίμωξη του κορωνοϊού ήταν 100%.  

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού στο πλαίσιο του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές που άρχισαν στην Μόσχα.

Τα τελευταία αποτελέσματα βασίζονται στα τελικά στοιχεία της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 22.174 άτομα και τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα αφότου διαπιστώθηκαν 78 περιπτώσεις με κορωνοϊό μεταξύ των συμμετεχόντων, ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γκαμαλέι της Μόσχας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), το οποίο προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό.

Από τις 78 περιπτώσεις, οι 62 ανήκαν στους εθελοντές στους οποίους δόθηκε πλασέμπο, δήλωσαν οι ερευνητές , ενώ στις κλινικές δοκιμές συνολικά η αναλογία εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο προς όσους έκαναν το εμβόλιο ήταν 1 προς 3.

Οι 20 από τους εθελοντές που μολύνθηκαν και στους οποίους δόθηκε εικονικό φάρμακο παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα της Covid-19, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο δεν υπήρξαν σοβαρά περιστατικά μεταξύ των 16 εμβολιασθέντων εθελοντών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ανάλυση των νέων στοιχείων του εμβολίου Sputnik-V, που πήρε το όνομα του από τον πρώτο σοβιετικό δορυφόρο, έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 91,4%.

Τα αποτελέσματα, που θεωρούνται ως «τελικό σημείο ελέγχου» των κλινικών δοκιμών, ήταν παρόμοια με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 24 Νοεμβρίου, τα οποία βασίζονταν σε 39 περιπτώσεις κρουσμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων εθελοντών, και έδειξαν επίσης αποτελεσματικότητα 91,4%.

Σχετικά με την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό εμφανίζεται την 42η ημέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τον ίδιο η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά 91,4% ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού αυτού κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων κατά την 42η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση του εμβολίου.

Ηθικά ζητήματα

Με τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να αυξάνονται, οι ρωσικές ρυθμιστικές αρχές συζητούν εάν θα πρέπει να αναστείλουν την συμμετοχή νέων εθελοντών στις κλινικές δοκιμές για λόγους ηθικής ή να αλλάξουν την μορφή τους, δήλωσε ο επικεφαλής του, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Πολλές χώρες και ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν το θέμα υπό την οπτική του αν είναι ηθικό να συνεχισθεί να χορηγείται εικονικό φάρμακο σε άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο μαζικός εμβολιασμός.