Skip to main content

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που ενισχύει την ασυλία πρώην προέδρων

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος αλλάζει η διαδικασία στέρησης της ασυλίας που αφορά στους πρώην προέδρους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο, ο οποίος ενισχύει τις εγγυήσεις εκείνες που αφορούν την ασυλία των πρώην προέδρων για αδικήματα που έχουν διαπράξει στην ζωή τους και όχι μόνο κατά την διάρκεια της θητείας τους.   

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αλλάζει η διαδικασία στέρησης της ασυλίας που αφορά στους πρώην προέδρους. Με βάση τον νέο νόμο η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) θα πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας ή άλλης ειδεχθούς εγκληματικής πράξης, ενώ την τήρηση της διαδικασίας που αφορά στην απαγγελία των κατηγοριών θα πρέπει να επικυρώσουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με βάση την επικύρωσή τους, την απόφαση λαμβάνει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).      

Σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία, κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου μπορούσε να απαγγείλει η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας (το ανάλογο του FBI στις ΗΠΑ- σ.σ) σε περίπτωση που ασκείτο ποινική δίωξη για διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης κατά την περίοδο της άσκησης των καθηκόντων του. Το πόρισμα αποστελλόταν στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) η οποία έδινε την συγκατάθεσή της για την στέρηση της ασυλίας, ενώ εν συνεχεία το ζήτημα θα το εξέταζε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Πηγή: ΑΜΠΕ