Skip to main content

Ρούχα της μόδας κατά παραγγελία στη Γερμανία

Το τελευταίο διάστημα χάρη στην τεχνολογία αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των πελατών το ράψιμο φαίνεται πως γνωρίζει αναγέννηση.

Η τεχνολογία αλλά και οι διαφορετικές ανάγκες των πελατών φαίνεται ότι θα συμβάλουν αποφασιστικά τα επόμενα χρόνια στην αναγέννηση της μόδας να ράβονται τα ρούχα όπως παλιά. Οι ψηφιακές μέθοδοι επιτρέπουν έναν απίστευτα γρήγορο κύκλο παραγωγής. Τεχνικά θα ήταν εφικτό ακόμα και σήμερα να σκανάρονται στο κατάστημα οι διαστάσεις του πελάτη και να στέλνονται τα στοιχεία στο εργοστάσιο. Σακάκια, φορέματα ή παντελόνια θα μπορούσαν μέσα σε λίγο μόνο χρονικό διάστημα να είναι έτοιμα.

Στην έκθεση αθλητικών ειδών Ispo στο Μόναχο το πανεπιστήμιο Πανεπιστήμιο Άλμπσταντ Σιγκμαρίγκεν σε συνεργασία με άλλους φορείς παρουσίασε μια σειρά δειγμάτων «Micro factory».

Ο τομέας της ένδυσης παραδοσιακά είχε μια συλλογή για το καλοκαίρι και μια για το χειμώνα. Ωστόσο δεν αρκεί πλέον και πολύ πελάτες χρειάζονται καινούργια ρούχα σε πιο τακτικά διαστήματα, δηλώνει ο Κρίστιαν Κάιζερ, καθηγητής για την τεχνολογία του ενδύματος στο Πανεπιστήμιο Άλμπσταντ Σιγκμαρίγκεν.

Πρωτοπόρος ο τομέας των παπουτσιών

Στο τομέα του αθλητισμού η νέα τάση είναι ρούχα κατά παραγγελία και αναμένεται αυτή η τάση να βρει μιμητές και στο ένδυμα. Ένα μεγάλο προτέρημα για τη βιομηχανία του ενδύματος είναι ότι θα μειώνονταν πολύ τα έξοδα αποθήκευσης αλλά και καταστροφής ρούχων που δεν πουλήθηκαν.

Τα ρούχα κατά παραγγελία μοιάζουν με μια παλιομοδίτικη πρακτική και για αυτό σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος Customising, που σημαίνει ότι οι παραγγελία προσαρμόζεται στις ανάγκες του πελάτη. Είναι μια σύγχρονη πρακτική του μάρκετινγκ και των πωλήσεων.

Μέχρι σήμερα τα παπούτσια ήταν αυτά που μπορούσε κανείς να παραγγείλει. Η Adidas ήδη από το 2015 προσφέρει τη δυνατότητα να κατασκευάζονται παπούτσια κατά παραγγελία. Με το πέρασμα του χρόνου η πρακτική αυτή κερδίζει έδαφος και στα ρούχα.

Στην πορεία όμως θα φανεί εάν πράγματι η τάση αυτή θα καθιερωθεί. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να αποδειχθεί ακριβή για τους πελάτες. Μπορεί να κατάφερε να καθιερωθεί στον τομέα του αθλητισμού, όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αθλητικά προϊόντα είναι κατά κανόνα ακριβά. Ο κόσμος είναι συνηθισμένος να τα αγοράζει πιο ακριβά και να έχει υψηλότερες απαιτήσεις. Δεν είναι απλό δηλαδή να καθιερωθεί και ευρύτερα στην καθημερινή πρακτική.

Κάρστεν Χέφερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle