Skip to main content

Ρουσόπουλος: Θετικό το αποτέλεσμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει μία πολύ καλή προσωπική επαφή για την ενημέρωση ενός θέματος σε βάθος, είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Η εκτίμησή μου, συγκρίνοντας διάφορες παρελθούσες συναντήσεις, είναι ότι είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει μία πολύ καλή προσωπική επαφή για την ενημέρωση ενός θέματος σε βάθος, έτσι ώστε να μπορεί να αντιληφθεί ο συνομιλητής σου -ο οποίος πρέπει να σκεφθούμε ότι στο πρόσωπο του προέδρου των ΗΠΑ είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με χιλιάδες προβλήματα από όλον τον πλανήτη- να μπορεί να αντιληφθεί το δικό σου δίκαιο. Ως προς τούτο νομίζω ότι πέτυχε το ταξίδι, υπό την έννοια ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δώσει στον κ. Τραμπ τις λεπτομέρειες του προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή. Είναι μία συγκυρία ιδιαίτερη γιατί ο κ. Ερντογάν έχει λάβει θέσεις, οι οποίες δεν είναι καθόλου αρεστές στις ΗΠΑ και έχω την εντύπωση (...) ότι ο κ. Τραμπ, ο κ. Πομπέο, ο κ. Πενς γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ποιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς για τη διπλωματική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Θα μπορούσα να πω ότι καταρχάς είναι μία απάντηση σε όσους λένε ότι το ταξίδι στις ΗΠΑ δεν απέδωσε τίποτα. Το αντίθετο, απέδωσε πρώτον αυτό που σας είπα και δεύτερον το ότι οι ΗΠΑ σε διπλωματικό επίπεδο αμέσως αντιδρούν στέλνοντας έναν άνθρωπο, που είναι σε τέτοια υψηλή θέση, να συμμετέχει σε κάποιες συζητήσεις έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση».

«Η έλευση του κ. Πάλμερ (βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) είναι θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτήν» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ μπορεί να έδιναν την εικόνα στο πρόσωπο του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι είχαν μία διαφορετική πολιτική ο Λευκός Οίκος με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά, φαίνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση και μετά από όσα συνέβησαν η πολιτική συμπλέει σε μία γραμμή και η γραμμή αυτή λέει ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάποια όρια».

Για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι είναι «κάτι το οποίο δύσκολα φτιάχνεται, εύκολα στραβώνει», για να συμπληρώσει: «Έχουμε μία πολιτική τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση που προηγήθηκε της σημερινής κυβέρνησης (...) η οποία έδινε τη δυνατότητα σε όποιον ερχόταν στη χώρα, για όποιο λόγο και αν ερχόταν, να έμενε σχεδόν ανενόχλητος, θεωρώντας ότι εδώ είναι μία κατάσταση του "μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε" (...)».

«Τούτο εδώ εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε με έναν νόμο, τον οποίο ψηφίσαμε πριν από λίγο καιρό στην Ολομέλεια της Βουλής και ο οποίος λέει ότι οι διαδικασίες πια για την απόδοση ασύλου, οι διαδικασίες για τον έλεγχο όσων έρχονται και είναι πραγματικοί πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες είναι ταχύτερες, έτσι ώστε να δώσουμε και προς τα έξω το μήνυμα ότι δεν ισχύει πλέον αυτό που ίσχυε πριν μια πενταετία», υπογράμμισε.

Ο κ. Ρουσόπουλος στάθηκε σε τρία σημεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όπως είπε, «το πρώτο είναι ο νόμος για την ταχύτατη απόδοση της δικαιοσύνης αν κάποιος δικαιούται ή όχι άσυλο, το δεύτερο έχει να κάνει με μεταφορά σε δομές έτσι ώστε να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες γιατί πρέπει να έχουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης αλλά και για να κατανοήσουν ότι δεν έρχονται να κινηθούν ελεύθερα, έρχονται θα μπουν σε δομές και αν δικαιούνται θα μείνουν, αν δεν δικαιούνται θα γυρίσουν στις χώρες τους. Το τρίτο σημείο είναι η ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περίφημο Σύμφωνο του Δουβλίνου είναι αυτό που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο βουλευτής απάντησε: «Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πρόταση του πρωθυπουργού. Εγώ έχω πει πολλές φορές, ότι, σε ό,τι αφορά τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η φιλική μου σχέση ξεκινά πριν από 35 χρόνια, θεωρώ ότι είναι ένας καλός Πρόεδρος, από την άλλη πλευρά έχει δικαίωμα κάθε πρωθυπουργός να δώσει ο ίδιος το δικό του ιστορικό στίγμα στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας (...) Ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να δώσει το δικό του στίγμα στην ιστορία του θεσμού του Προέδρου».