Skip to main content

Royal Sugar: Το σχέδιό μας θα καταστήσει βιώσιμη την ΕΒΖ

Επιμένει στην πρόταση εξυγίανσης για το εργοστάσιο Σερρών της ΕΒΖ η Royal Sugar ABEE - Συνέντευξη στη Voria.gr του επιχειρηματία Χρήστου Καραθανάση.

Τις τελευταίες εβδομάδες μαύρα σύννεφα πυκνώνουν στον ουρανό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η ελπίδα που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες για σωτηρία της εταιρείας από ξένο επενδυτή, μετατρέπεται σε απογοήτευση.

Σε αυτό το σκηνικό, τευτλοκαλλιεργητές των Σερρών υπενθυμίζουν με επιστολή τους στον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα ότι τουλάχιστον για το εργοστάσιο της περιοχής τους, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση σωτηρίας από τον κ. Χρήστο Καραθανάση της εταιρείας Royal Sugar ΑΒΕΕ, την οποία τον καλούν να υλοποιήσει. Η Voria.gr συνάντησε τον κ. Καραθανάση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, και συζήτησε μαζί του το θέμα της ΕΒΖ.    



-Κύριε Καραθανάση, παραμένει το ενδιαφέρον της Royal Sugar να εμπλακεί στις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά. Τα τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια, διαπιστώνεται απουσία χειροπιαστού χρονοδιαγράμματος έναρξης της καμπάνιας λόγω έλλειψης ρευστότητας και χρηματοδότησης της ΕΒΖ, η επισφάλεια των αγροτών μεγαλώνει και η τευτλοκαλλιέργεια καταδικάζεται σε μαρασμό.

Κρίνουμε ότι στην παρούσα φάση και υπό τις δεδομένες συνθήκες δεν υπάρχει από πουθενά ενδιαφέρον εξαγοράς του συνόλου της ΕΒΖ. Τα δάνεια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους προμηθευτές είναι πολύ μεγάλου ύψους.

Η Royal Sugar AΒΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το εργοστάσιο των Σερρών το οποίο παραμένει κλειστό πέντε χρόνια. Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει θα το καταστήσει βιώσιμο. Μπορούμε να τον υλοποιήσουμε και θέλουμε να τον προχωρήσουμε σε όφελος της ίδιας της ΕΒΖ, των εργαζομένων της, των τευτλοκαλλιεργητών, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Ένα εργοστάσιο κλειστό για πέντε χρόνια πόσο εύκολο είναι να επαναλειτουργήσει;

Έχουμε πραγματοποιήσει επίσκεψη και λεπτομερή επισκόπηση του εργοστασίου Σερρών με ξένους συνεργάτες-εμπειρογνώμονες που θα μας δώσουν την τεχνογνωσία τους. Χρειάζονται χρήματα για επενδύσεις ώστε ένα εργοστάσιο του 1962 να επισκευαστεί, να εκσυγχρονιστεί και να γίνει μια σύγχρονη και οικονομικά ανταγωνιστική μονάδα παραγωγής. Στόχος μας είναι τα πρώτα τρία χρόνια να επενδύσουμε 30 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε την παραχώρηση του management για δέκα χρόνια, με δικαίωμα παράτασης της παραχώρησης για άλλα δέκα χρόνια.

Πόση πρώτη ύλη σε ζαχαρότευτλα θα χρειαστεί κατά την πλήρη λειτουργία του;

Την πρώτη χρονιά θέλουμε οι αγρότες να σπείρουν 30.000 στρέμματα, ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να εντοπίσουμε στην πράξη τα κενά και τις αδυναμίες του. Σε βάθος τετραετίας επιθυμία μας είναι να καλλιεργηθούν 120.000 στρέμματα και να παράγονται 100.000 τόνοι ζάχαρης ετησίως.

Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν;

Η επένδυση θα ενισχύσει την άμεση απασχόληση με την δημιουργία 200 θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και εποχιακών υπαλλήλων, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε μεγάλο εύρος ειδικοτήτων τόσο στις παραγωγικές όσο και στις διοικητικές διαδικασίες. Η εταιρεία θα προσφέρει εργασία σε εξειδικευμένο προσωπικό με γνώση των εργοστασίων, καθώς και σε ανειδίκευτο προσωπικό αποτελούμενο από μόνιμους και εποχιακούς εργαζόμενους, όπως είναι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι της ΕΒΖ. Θα δημιουργηθούν και θα στελεχωθούν νέα τμήματα που δεν υφίστανται σήμερα, όπως ενδεικτικά τμήμα σχέσεων με τους παραγωγούς-καλλιεργητές.

Πόσους τευτλοκαλλιεργητές θα χρειαστείτε και με ποιο τρόπο θα τους προσελκύσετε μετά την προβληματική εικόνα των πληρωμών τους τα τελευταία χρόνια;

Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε με 2000 αγρότες τευτλοπαραγωγούς, τους οποίους θα καλύψουμε οικονομικά πλήρως και με αξιοπιστία. Επίσης, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε νέα παραγωγικά πρότυπα. Για παράδειγμα τη χορήγηση κινήτρων νέας σποράς που χρησιμοποιείται από πολλούς παραγωγούς στην Ευρώπη, διότι αποφέρει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση. Ακόμη θα ενθαρρύνουμε τη βιολογική καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για το εργοστάσιο λόγω των μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους σε σχέση με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

Φαίνεται πως δεν είναι τυχαίο ότι οι τευτλοπαραγωγοί της περιοχής στηρίζουν δημόσια την προσπάθεια σας…

Τους έχουμε εξηγήσει το σχεδιασμό μας, που τους βρίσκει σύμφωνους. Στόχος μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των τευτλοπαραγωγών όλης της Βόρειας Ελλάδας. Δεν επιτρέπεται να σταματήσει στην Ελλάδα η παραγωγή ενός προϊόντος στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ζάχαρη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε την αγορά ζάχαρης της Ελλάδας σε ξένους εξαγωγείς. Χωρίς τη στήριξη των τευτλοπαραγωγών το όραμά μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί.  

Κύριε Καραθανάση, ποια είναι σήμερα η εικόνα της Royal Sugar;

Από την ίδρυσή της το 2013, η Royal Sugar ABEE είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής εμπορίας ζάχαρης στην Ελλάδα.  Σήμερα εξυπηρετούμε το 30% της εγχώριας αγοράς, που ετησίως έχει δυναμική 280.000 τόνων. Είμαστε οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι στην Ελλάδα του Ολλανδού παραγωγού ζάχαρης, προμηθευόμαστε ζάχαρη και από άλλες ευρωπαϊκές πηγές, και από τρίτες χώρες, όπως ο Μαυρίκιος, η Νότια Αφρική, η Μοζαμβίκη κ.α. Συνεργαζόμαστε στενά και με την ΕΒΖ. Το 2018, η Royal Sugar είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ρευστότητας της ΕΒΖ αγοράζοντας 16,000 τόνους ζαχάρεως εμπορικής αξίας 7 εκατ. ευρώ, το οποίο επιτρέπει στην ΕΒΖ να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι των αγροτών-καλλιεργητών στη Βόρεια Ελλάδα. Πελάτες μας είναι πολλές, μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και όλες σχεδόν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επίσης εξάγουμε στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Στις εγκαταστάσεις μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα απασχολούμαι 60 άτομα, τα οποία εργάζονται στην συσκευασία και την εμπορία της πλήρους γκάμας προϊόντων ζάχαρης που διαθέτουμε.

Ποια είναι η οικονομική εικόνα της εταιρείας;

O μέσος ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας μας ήταν 57% τα τελευταία τρία έτη μέχρι και το 2017, χρονιά που οι πωλήσεις μας ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, σε μια αγορά με ιδιαιτέρως συμπιεσμένες τιμές. Το 2018 εκτιμούμε πως θα κλείσει στα ίδια επίπεδα. Και συνεχίζουμε.