Skip to main content

S400: Ο Τραμπ θα απειλήσει ξανά με κυρώσεις τον Ερντογάν

«Δεν υπάρχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ για τους S-400», επισήμανε ο σύμβουλος ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

Την απειλή των κυρώσεων θα επαναλάβει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον αυτήν την εβδομάδα, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει θέση για σημαντικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού». 

«Δεν υπάρχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ για τους S-400», επισήμανε ο σύμβουλος ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, και αυτό είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Τραμπ.

Ο σύμβουλος ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ προειδοποίησε, επίσης, ότι εάν η Τουρκία δεν απαλλαγεί από το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, οι κυρώσεις θα είναι πιθανόν το επόμενο βήμα.

«Οι κυρώσεις θα εγκριθούν από το Κογκρέσο με μια συντριπτική δικομματική πλειοψηφία και η Τουρκία θα νιώσει τις επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Το έχουμε καταστήσει σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν».

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ θα κάνουν «τα μέγιστα» για να κρατήσουν την Τουρκία μεταξύ των συμμάχων τους, διαβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Το να χάσουμε την Τουρκία από σύμμαχο δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ» σημείωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την προσεχή Τετάρτη.