Skip to main content

Σάιντερς: Οι Πρέσπες το μεγαλύτερο κατόρθωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Συμβουλίου να μην ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία

Το σημαντικότερο διπλωματικό κατόρθωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών η Μισέλ Σάιντερς, σύμβουλος επί Πολιτικών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ από το βήμα του 2ου Thessaloniki Regional Forum που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πόλη.

Η κ. Σάιντερς τόνισε ότι η Συμφωνία έλυσε το ζήτημα του ονόματος, άνοιξε τον δρόμο προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να μπει στο ΝΑΤΟ και μελλοντικά στην ΕΕ ενώ δημιούργησε ένα μοντέλο που και άλλοι ηγέτες των Βαλκανίων μπορούν να ακολουθήσουν για να καταπολεμήσουν εθνικιστικές ρητορικές.

«Η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στους θεσμούς της Δύσης, η είσοδος τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ για όσα κράτη το επιθυμούν είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Ισχυρότερα Δυτικά Βαλκάνια σημαίνει ισχυρότερη Ευρώπη και τέλος ισχυρότερη ευρωατλαντική συνεργασία», σημείωσε η ίδια.

Όπως υπογράμμισε, ένας ακόμα λόγος για την υποστήριξη της πλήρους ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωατλαντική συμμαχία είναι η ρωσική επιρροή. «Η Ρωσία προσπάθησε να δημιουργήσει αντιπολίτευση στη Συμφωνία των Πρεσπών, δωροδοκώντας αλλά και εκμεταλλευόμενη τους πολιτισμικούς δεσμούς με την ορθόδοξη Εκκλησία», επισήμανε.

Η κ. Σάιντερς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πολιτική διεύρυνσης λέγοντας πως οι ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Πρόσθεσε μάλιστα πως η η Αμερική ελπίζει ειλικρινά ότι το Συμβούλιο της Ευρώπη θα αποφασίσει τον Μάρτιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

«Η αξιόπιστη προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα σημαντικά κίνητρα για μεταρρυθμίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι και μόνο η έναρξη των συνομιλιών στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ότι η ΕΕ κρατάει τις υποσχέσεις της και ότι η πόρτα της Δύσης παραμένει ανοιχτή για όλους όσους επιλέγουν να την περάσουν.