Skip to main content

Σακελλαροπούλου για παρακολουθήσεις: Aρμόδια όργανα η Βουλή και η Δικαιοσύνη

Η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Στο επίκεντρο το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πάρει τον δρόμο της ενώπιον των αρχών και επιθυμία όλων μας είναι να ολοκληρωθεί και η έρευνα να αποφέρει καρπούς το συντομότερο, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως σημείωσε, οποιαδήποτε παράταση αυτής της εκκρεμότητας είναι επιζήμια για τη δημοκρατία.

Η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως έχει «πλήρη γνώση και συνείδηση των ορίων του αξιώματός της», σύμφωνα και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Όπως είπε, για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένου είναι η Βουλή και η εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η δικαιοσύνη.

Ανέφερε επίσης πως άκουσε την τοποθέτησή του με ενδιαφέρον ενώ υπενθύμισε ότι εξ αρχής είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης.

«Η υπόθεσή σας ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη βελτίωσης σε επίπεδο νομοθεσίας και καλών πρακτικών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου κάθε εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να ερμηνεύεται στενά και να υπόκειται σε έλεγχο και λογοδοσία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «το ζήτημα των υποκλοπών δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα αλλά ένα ζήτημα δημοκρατίας και πρέπει να κλείσει χωρίς να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα, κι αυτό πρωτίστως είναι ευθύνη της κυβέρνησης».

«Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργίας του κράτους που κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω της δικαιοσύνης και υπεράνω του κοινοβουλευτικού ελέγχου» είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η υπόθεση «να είναι εντέλει μια ευκαιρία να ενισχυθούν περαιτέρω οι ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, που ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση ο ρόλος τους θα είναι πάρα πολύ κρίσιμος, ώστε να υπάρχει μια διασφάλιση του κράτους δικαίου».

Ανέφερε ακόμη πως πήρε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση με την ΠτΔ «γιατί είναι μια κρίσιμη στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, με τη συνέχιση της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, που πλήττει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, και βέβαια με τις απαράδεκτες προκλήσεις του Ερντογάν εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είναι πέρα από κάθε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών καλής γειτονίας».

«Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια ολιστική απάντηση από την Ευρώπη, που θα αφορά και το εμπάργκο όπλων αλλά και βέβαια μια νέα αρχιτεκτονική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με την οποία θα διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» πρόσθεσε.

«Η χώρα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε με τη σειρά της η κ. Σακελλαροπούλου.