Skip to main content

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Η Ελλάδα πολλές φορές αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη

«Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έναν σαφή υπαινιγμό για την πίεση που δέχθηκε η χώρα μας κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης συμπεριάλαβε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη. Ομως η περίοδος αυτή χρησιμεύει για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αναλυτικά η προσφώνηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

Με χαρά σας υποδέχομαι. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με προκλήσεις και κρίσης αλλά σας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχετε προσωπικά στην επίλυση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που καταβάλλατε για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και την αντιμετώπιση καταστάσεων που έβαλαν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η Ελλάδα αισθάνθηκε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνη. Ομως η περίοδος αυτή χρησιμεύει για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον.

Είναι σημαντικό οτι η ΕΕ διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν διμερείς βάσεις και έχουν δυνατότητες επέκτασης κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.