Skip to main content

Σάλος για την «ερευνήτρια της NASA» Ελένη Αντωνιάδου-Τι απαντά η ίδια

Από το 2013 και μετά, πλήθος δημοσιευμάτων αναφερόταν στην 31χρονη ως ερευνήτρια της NASA- Τι υποστηρίζει καθηγητής στα social media

Σάλος έχει προκληθεί στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανάρτηση στο facebook του καθηγητή Κώστα Μπουγιούκου για τη γνωστή στον τύπο ως Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA Ελένη Αντωνιάδου

Συγκεκριμέμα, ο καθηγητής παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία φαίνεται ότι η 31χρονη, που βραβεύθηκε πρόσφατα από την υπουργό Παιδείας στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει επί της ουσίας κάποια εργασιακή σχέση με την Υπηρεσία Διαστήματος των ΗΠΑ.

Η Ελένη Αντωνιάδου που μάλιστα έγινε μέχρι και κούκλα Barbie από την εταιρεία Mattel, είχε γίνει γνωστή στον πανελλήνιο από το 2013, όταν παρουσιάστηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας, αλλά και κατά τη δήλωσή της, ως η Ελληνίδα που δουλεύει για τη NASA.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η νεαρή επιστήμονας επιλέχτηκε το 2012 να φοιτήσει στην Ακαδημία Εξερεύνησης του Διαστήματος της NASA, αφότου αρίστευσε στις διδακτορικές της σπουδές στην βιοτεχνολογία στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Μάλιστα, η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρει πως επιθυμεί στο μέλλον να γίνει αστροναύτης και έτσι να εξερευνήσει τη ζωή στο διάσημα.

Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes για την περίπτωση της Ελένης Αντωνιάδου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η κα Αντωνιάδου δεν έχει εργαστεί (απευθείας τουλάχιστον) για τη NASA, ενώ η συμβολή της στην κατασκευή της πρώτης τεχνητής τραχείας, η οποία εκ των αποτελεσμάτων κρίθηκε αποτυχημένη, ήταν από αμελητέα ως μηδαμινή. Από πουθενά δεν προκύπτει επίσης ότι «εκπαιδεύει αστροναύτες» για τη NASA, την ESA, ή οποιαδήποτε άλλη διαστημική υπηρεσία. Η αλήθεια, το ψέμα και η υπερβολή, πολλές φορές συνυπάρχουν σε δημοσιεύματα, καθιστώντας δύσκολο τι διαχωρισμό τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ιστορία της κυρίας Ελένης Αντωνιάδου».

Tα επιχειρηματικά βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, αναφορικά με τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου.

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2019. Σχετικά με τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα social media σχετικά με το τιμητικό βραβείο που δόθηκε στην Ελένη Αντωνιάδου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος, οι διοργανωτές των βραβείων, επιθυμούν να διευκρινίσουν τα εξής:«Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα Ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους. Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους Υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων».

Παράλληλα, τα Ellinika Hoaxes κατά την έρευνά τους μίλησαν με πηγές του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη βράβευση της κ. Αντωνιάδου από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που είπαν πως «Η υπουργός τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση και απένειμε το βραβείο όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί που παραβρέθηκαν»


Απάντηση με... βραβείο

Η ίδια η κ. Αντωνιάδου σήμερα το απόγευμα έσπευσε να απαντήσει με ανάρτηση στο facebook όπου ανέβασε φωτογραφία από βραβείο που έλαβε από τη NASA, ενώ στο κείμενο που τη συνοδεύει επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει χαρακτηρισμούς.

Η ανάρτηση:

«Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω».