Skip to main content

Σάλος με αμερικανικά πειράματα με κουτάβια – Ο Φάουτσι στο μάτι του κυκλώνα

Μια ομάδα 24 νομοθετών, με επικεφαλής τη βουλευτή Nancy Mace απαιτούν από τον Φάουτσι να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα πειράματα στα κουτάβια.

Σάλος έχει δημιουργηθεί στην Αμερική μετά τις αποκαλύψεις της ομάδας ακτιβιστών White Coat Waste Project ότι η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι, χρηματοδοτεί από τους φόρους των πολιτών πειράματα σε ζώα. Στα φρικτά πειράματα συμπεριλαμβάνεται και ένα που ήθελε τα σκυλιά ράτσας μπιγκλ να βρίσκονται παγιδευμένα σε κλουβιά ώστε οι μύγες να μπορούν να τα φάνε, και ένα άλλο όπου τους γίνεται ένεση με ναρκωτικά και εν τέλει σκοτωθούν.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά περιστατικά που χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών ( NIAID ) του Φάουτσι αφορούσε 375.000 δολάρια που δόθηκαν σε ένα τυνησιακό ερευνητικό εργαστήριο.

Εκεί, τα κεφάλια των κουταβιών κρατούνταν μέσα σε κλουβιά, πριν αφήσουν σαρκοβόρες μύγες να τα φάνε ζωντανά «για ερευνητικούς σκοπούς». Τα θλιβερά στιγμιότυπα έδειχναν τα κουτάβια με τα κεφάλια τους μέσα στα κλουβιά τύπου μουσελίνας γεμάτα με πεινασμένα έντομα.

Αφαιρούσαν τις φωνητικές χορδές των ζώων για να μην γαβγίζουν

Μια άλλη διαδικασία – η οποία χρηματοδοτήθηκε από το NIH με 1,8 εκατομμύρια δολάρια – ήθελε 44 κουτάβια να υποβάλλονται σε αφαίρεση των φωνητικών τους χορδών ώστε να σταματήσουν να γαβγίζουν.

Αυτό το πείραμα, το οποίο έλαβε χώρα στο Menlo Park της Καλιφόρνια, περιελάμβανε χορήγηση ναρκωτικών στα σκυλιά, προτού θανατωθούν και τεμαχιστούν.

Ένα τρίτο σύνολο δοκιμών αξίας 425.000 δολαρίων που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους είδαν λαγωνικά να ουρλιάζουν από τον πόνο ενώ υποβάλλονταν σε πειράματα στη Γεωργία.

Στο σκαμνί αναμένεται να κάτσει ο Φάουτσι

Σε απάντηση, μια ομάδα 24 νομοθετών, με επικεφαλής τη βουλευτή Nancy Mace (R-SC), απαιτούν τώρα από τον Φάουτσι να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα πειράματα που πιστεύουν ότι είναι «σκληρά» και «κατακριτέα κατάχρηση των κεφαλαίων των φορολογουμένων».

«Σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν μέσω ενός αιτήματος για το Freedom of Information Act από την ομάδα παρακολούθησης των φορολογούμενων White Coat Waste Project και την επακόλουθη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019, η NIAID δαπάνησε 1,86 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια φορολογουμένων σε τεστ ναρκωτικών που αφορούσαν 44 κουτάβια και λαγωνικά», γράφει η επιστολή των βουλευτών.
Πειράματα σε σκύλους

Τα πειράματα έγιναν με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, του οποίου διευθυντής είναι ο Φάουτσι από το 1984. Η ομάδα του λοιμωξιολόγου είχε προηγουμένως, το 2016, κολλήσει τις μολυσματικές μύγες σε λαγωνικά στο εργαστήριο NIAID στη Bethesda του Μέριλαντ, επιτρέποντάς τους να τρέφονται με τα σκυλιά για 22 μήνες.

Το White Coat Waste Project ισχυρίζεται ότι τα σκυλιά ανέπτυξαν μολυσματικές ασθένεις πριν οι ερευνητές τα σκοτώσουν και τα τεμαχίσουν.

Αυτή η διαδικασία κόστισε 18.430.917 δολάρια.

Τα καυτά ερωτήματα

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η υπηρεσία του Φάουτσι φέρεται να ενέκρινε επιχορήγηση 424.000 δολαρίων για πειράματα σε ζώα στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όπου τα υγιή λαγωνικά είχαν ναρκωθεί και στη συνέχεια μολύνθηκαν σκόπιμα με μύγες που μεταφέρουν παράσιτα.

Τα αρχεία δείχνουν ότι τα σκυλιά «ούρλιαζαν από τον πόνο» κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, πριν σκοτωθούν.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι

Η ομάδα των νομοθετών ζήτησε από τον Φάουτσι και τους ερευνητές του να απαντήσουν στα ακόλουθα έως τις 19 Νοεμβρίου:

Πόσες δοκιμές φαρμάκων με σκύλους έχουν χρηματοδοτηθεί από το NIAID από τον Ιανουάριο του 2018; Πόσα χρήματα από τους φορολογούμενους έχουν δαπανηθεί για αυτόν τον έλεγχο; Εφόσον η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν απαιτεί δοκιμές σε σκύλους για νέα φάρμακα, γιατί η NIAID συνέχισε να αναθέτει δοκιμές σε σκύλους; Τι έχει κάνει το NIAID για να διερευνήσει τη χρήση εναλλακτικών για πειράματα εκτός ζωικού βασιλείου; Έχει διαθέσει ποτέ το NIAID σκύλους για υιοθεσία μετά την ολοκλήρωση ενός πειράματος ή δοκιμής; Αν ναι, πόσα; Γιατί το NIAID κάνει επεμβάσεις αφαίρεσης φωνητικών χορδών όταν φαίνονται επιστημονικά και ιατρικά περιττές; Ποιο είναι το μέσο κόστος για κάθε επέμβαση που γίνεται;