Skip to main content

Σαμοθράκη: Ζημίες άνω των 3 εκατ. ευρώ έφερε ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός

Πολλά καταλύματα έχουν κλείσει - Η πληρότητα στο νησί δεν ξεπερνά το 20% - Έληξε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη σύνδεση με Αλεξανδρούπολη

Δύσκολα φαίνεται να κλείνουν οι πληγές που δημιούργησε ο πολυήμερος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Σαμοθράκης στους ανθρώπους του τουρισμού του νησιού. Όπως λένε οι ίδιοι η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα δεν ξεπερνά το 20%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές περί τα 3 εκατ. ευρώ για τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τους χώρους της εστίασης, χωρίς να έχει γίνει αποτίμηση, επί του παρόντος, για τα επαγγέλματα που αποτελούν την εφοδιαστική αλυσίδα των παραπάνω.

Ήδη αρκετά καταλύματα βλέποντας πως δεν υπάρχει τουριστική  κίνηση στο νησί, παρά το γεγονός πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει αποκατασταθεί, έχουν ολοκληρώσει με άδοξο τρόπο την καλοκαιρινή σεζόν και παραμένουν από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη κλειστά.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός πως δεν υπάρχει προγραμματισμός μήνα, ή μηνών για τη ακτοπλοϊκή  σύνδεση της Σαμοθράκης αλλά δύο, ή τριών ημερών, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να αποφεύγουν να επισκέφτούν το νησί καθώς θα πρέπει μέχρι την τελευταία στιγμή να μην γνωρίζουν ποια ώρα και με ποιο πλοίο θα ταξιδέψουν. Αξίζει να σημειωθεί πως το νησί εξυπηρετείται, από τη Δευτέρα, από το επιβατηγό-ταχύπλοο «Andros Jet».  

Οι λιγοστοί τουρίστες που μεταβαίνουν στο νησί προέρχονται κατά κύριο λόγο από Αλεξανδρούπολη, αλλά και από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας καθώς και από τη Βουλγαρία.

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, που είναι οι καλύτεροι, τουριστικά,  μήνες για το νησί, καθώς καταγράφουν πληρότητα άνω του 80%, χάθηκαν με αποτέλεσμα όλοι να περιμένουν εναγωνίως την επόμενη σεζόν και προπάντων τι θα γίνει με την κάλυψη της ακτοπλοϊκής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, για την οποία το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε  δημοσίευση πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος,  που έληξε χθες το μεσημέρι.

«Δεν θέλουμε τεράστια έργα»

Τη Δευτέρα με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη κηρύχθηκε έκπτωτη η πλοιοκτήτρια εταιρία του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ», στην οποία είχε ανατεθεί η εκτέλεση της επιδοτούμενης άγονης ακτοπλοϊκής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης και κατέπεσε η εγγυητική επιστολή της.

«Ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας βλαβών του ΣΑΟΣ ΙΙ» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας υπογραμμίζοντας πως στην προηγούμενη σύμβαση δεν υπήρχε πρόβλεψη για το τι θα γίνει σε περίπτωση που το πλοίο που εξυπηρετούσε το νησί πάθαινε κάποια βλάβη.

«Αυτή τη φορά από το υπουργείο μας διαβεβαιώνουν, πως το νησί δεν θα μείνει, ξανά, χωρίς πλοίο και πως όλα θα είναι καλύτερα» λέει ο κ. Γλήνιας υπογραμμίζοντας πως αυτό που ζητά ο κόσμος της Σαμοθράκης και δη όσοι ασχλούνται με τον τουρισμό είναι «η κυβέρνηση να κρατήσει το λόγο της και να κάνει τα αυτονόητα».

«Δεν θέλουμε τεράστια έργα. Θέλουμε έργα που ξεκίνησαν αλλά δεν  ολοκληρώθηκαν και να σταματήσει να απαξιώνεται το νησί. Για παράδειγμα απαιτείται καθαρισμός των λιμανιών Καμαριώτισσας και Θερμών, που δεν έχουν καθαριστεί για χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γλήνιας.  

Τι προβλέπει η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η σχετική προκήρυξη, προκειμένου να καλυφθούν οι μεταφορικές ανάγκες, προβλέπει την εκτέλεση τεσσάρων δρομολογίων την εβδομάδα και την υποχρέωση εκτέλεσης δύο ελεύθερων δρομολογίων την εβδομάδα, έναντι μισθώματος 6.141 για τα πλοία Κατηγορίας 2 (πλοία ηλικίας από 6 έως 12 ετών με ταχύτητα τουλάχιστον 19 κόμβους)), και 5.686,10 ευρώ για τα πλοία Κατηγορίας 3 (πλοία ηλικίας μέχρι και 20 ετών και τουλάχιστομν 17 κόμβους), όπως επίσης και 4.548,88 ευρώ για τα πλοία Κατηγορίας 5 (κάθε πλοίο που δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίας), ανά πλήρες δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.

Στην προκήρυξη αναφέρεται πως η σχετική σύμβαση θα πρέπει να έχει συναφθεί μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.