Skip to main content

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Μειωμένη κατά 15% η μετάδοση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, χωρίς τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα φτάναμε ακόμα και τα 23.000 κρούσματα την ημέρα.

Ελαφρώς καλύτερη φαίνεται πως είναι η εικόνα της μετάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΟ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ωστόσο όπως είπε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status, «χωρίς μέτρα θα φτάναμε ακόμα και τα 23.000 κρούσματα την ημέρα, απέφυγα να το πω νωρίτερα για να μη δημιουργήσω πανικό».

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα έως τώρα ήταν γνωστό πως τον Δεκέμβριο θα φτάναμε τα 8.000 κρούσματα ημερησίως. «Μετά όμως η αύξηση είναι εκθετική, και θα φτάναμε τα 23.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του έτους αν δεν έπαιρνε η κυβέρνηση τα μέτρα», είπε.

Μειωμένη κατά 10-15 % είναι η μετάδοση του κορωνοϊού στην πόλη μας εξαιτίας του lockdown σύμφωνα με τον καθηγητή. ωστόσο το lockdown είναι 10-15% λιγότερο αποτελεσματικό εξαιτίας της χαλαρότητας που επικρατεί στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού.

«Ή εμείς θα εφαρμόσουμε πιο αυστηρά τα μέτρα ή να τεθούν πιο αυστηρά μέτρα. Πρέπει να δείξουμε σύνεση στην εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιαννης.