Skip to main content

Σαρηγιάννης για λύματα: Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στη Θεσσαλονίκη

Την ικανοποίησή του για την πτώση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

«Αυτή την στιγμή πάμε καλά όσον αφορά τα λύματα, γεγονός στο οποίο βοηθάει η αύξηση της θερμοκρασίας. Αντικειμενικά στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό και μετά από λίγες ημέρες θα σταματήσουμε να βλέπουμε 1.000 κρούσματα», σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, στο ΑΠΘ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως «κάναμε μια ανάλυση πρόσφατα και προσπαθούμε να συγκρίνουμε πέρυσι, την ίδια περίοδο, με φέτος την ίδια περίοδο (είχαμε ίδιες θερμοκρασίες) για να δούμε -στο μοντέλο μας- τη μεταδοτικότητα του ιού σήμερα, του μείγματος δηλαδή των διαφόρων ιών που κυκλοφορούν σήμερα».

«Αυτό, λοιπόν, είναι 73% πιο μεταδοτικό από το περσινό. Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με ένα οικοσύστημα κορωνοϊών που είναι πιο γρήγορα μεταδοτικό από το περυσινό. Χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση. Ο λόγος που έχουμε αποκλιμάκωση είναι σαφώς ο εμβολιασμός, τα self tests τον Μάιο και Ιούνιο», πρόσθεσε.

«Είναι λανθασμένο μήνυμα ότι ενώ έχουμε ανοίξει, δεν χρησιμοποιούμε σωστά τα μέτρα προστασίας και έχουν αρχίσει να πέφτουν οι μάσκες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με πιο δύσκολη αντιμετώπιση του ιού. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα γιατί δεν έχουμε αποκτήσει ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας. Έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τις μεταλλάξεις», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης