Skip to main content

Σαρηγιάννης για Θεσσαλονίκη: Ως 500 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Οκτωβρίου

Σε σχέση με την σταδιακή αλλαγή του καιρού, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι είναι βασικό να υπάρχει καλός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους.

«Είμαστε σε αυξητική πορεία εδώ και αρκετό καιρό στην Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με την Αθήνα όπου υπήρχαν αυξομειώσεις και μια σταδιακή αποκλιμάκωση και περιμένουμε να επιταθεί από την επόμενη εβδομάδα», επισήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα: Στο 93,2% οι ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Όπως τόνισε ο καθηγητής μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Οκτωβρίου μπορεί να φτάσουμε και παραπάνω από την κορύφωση του 3ου κύματος, κοντά στα 500 κρούσματα ημερησίως.

Ωστόσο, λόγω του εμβολιασμού, εκτίμησε πως θα πάνε καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το 3ο κύμα, γιατί δεν θα έχουμε βαριά νόσηση στον ίδιο βαθμό. Οπότε πρέπει να διαχωρισθούν τα κρούσματα και η βαριά νόσηση. Ωστόσο δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι εμβολιασμένοι, με  την λογική ότι νοσούν ήπια, γιατί και πάλι μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Διαβάστε ακόμα: Στα όριά τους οι ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη-20χρονος ανεμβολίαστος διασωληνωμένος

«Ναι μεν η αύξηση της διασποράς δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με την αύξηση της διασποράς δεν αυξάνεται ο κίνδυνος και σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινότητας» σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εκστρατεία πειθούς από τους προσωπικούς γιατρούς. «Είναι σημαντικό», λέει χαρακτηριστικά, «να απαντήσεις και να ακούσεις τους προβληματισμούς αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Σε σχέση με την σταδιακή αλλαγή του καιρού, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ότι είναι βασικό να υπάρχει καλός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους και όπου δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης του αέρα, σε χώρους εκπαίδευσης αλλά και στην εστίαση.

«Σε αμφιθέατρα που μπαίνουν 400 άτομα και είναι «τυφλά», δεν υπάρχουν παράθυρα, εκεί που μπορείς να πάρεις μέτρα με συσκευές απολύμανσης του αέρα με πολύ μικρό κόστος συγκριτικά με το κόστος στην δημόσια υγεία, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις».