Skip to main content

Σαρωτική νίκη Μητράκα στις εσωκομματικές της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης

Επιβεβαιώθηκαν οι προεκλογικές εκτιμήσεις. Ο Θ. Βράνος παραμένει πρόεδρος στη ΔΕΕΠ Β' Θεσσαλονίκης. Μεγάλη η προσέλευση των Νεοδημοκρατών στις κάλπες

Τα πρώτα αποτελέσματα (που δε θα διαφέρουν και πολύ από τα οριστικά) στις εσωκομματικές εκλογές της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις που υπήρχαν. Η σαρωτική επικράτηση του Θεόδωρου Μητράκα, που είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης στην Α' Θεσσαλονίκης (ΔΕΕΠ), ήρθε ίσως πιο εύκολα από ό,τι αναμενόταν.

Το ποσοστό που συγκεντρώνει από τα 6.100 μέλη της ΝΔ που είχαν δικαίωμα ψήφου στην Α' Θεσσαλονίκης ο κ. Μητράκας ξεπερνά το 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%, ενώ ο συνυποψήφιός του, Νίκος Δένης, περιορίστηκε σε μια αξιοπρεπή παρουσία.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης, που είναι και περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, δεδομένου ότι όπως ανέφερε η Voria.gr σε δημοσιεύματα όλο το προηγούμενο διάστημα, συγκέντρωνε τις προτιμήσεις των περισσότερων βουλευτών, επικεφαλής φορέων και «γαλάζιων» στελεχών της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, όπως και της νεολαίας του κόμματος.

Τελικά όλα αυτά αποδείχτηκαν το διαβατήριο, ώστε ο κ. Μητράκας να είναι πλέον επικεφαλής της μεγάλης κομματικής οργάνωσης της Α' Θεσσαλονίκης, στην οποία συγχωνεύτηκαν φέτος οι τρεις ΝΟΔΕ ανατολικού, δυτικού και κεντρικού τομέα.

Σύμφωνα με κάποια ενδεικτικά πρώτα αποτελέσματα (οι κάλπες έκλεισαν τελικά στις 20.00' κι όχι στις 19.00'), στη ΔΗΜΤΟ Αμπελοκήπων – Μενεμένης ο κ. Μητράκας λαμβάνει 100 ψήφους και ο κ. Δένης 14, στη ΔΗΜΤΟ Νεάπολης – Συκεών ο κ. Μητράκας λαμβάνει 59 ψήφους έναντι 12 του κ. Δένη, ενώ σε δυο ΔΗΜΤΟ της Θεσσαλονίκης, του Δ' Διαμερίσματος οι ψήφοι είναι 152 (Μητράκας) έναντι 11 (Δένης) και του Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος οι ψήφοι είναι 32 (Μητράκας) έναντι 14 (Δένης).

Κατά τα άλλα, στη Β' Θεσσαλονίκης παραμένει πρόεδρος της ΔΕΕΠ ο Θωμάς Βράνος, ο οποίος δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν έτερο υποψήφιο και θα κρατήσει τα ηνία της κομματικής οργάνωσης για άλλα δυο χρόνια, μέσα στα οποία μάλιστα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να κάνει τις επόμενες εθνικές εκλογές για τη ΝΔ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια και πιθανότατα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Από τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές περιμένουμε ακόμη να μάθουμε οριστικά αποτελέσματα σε δυο ΔΗΜΤΟ (αναφορικά με τους επικεφαλής), αυτή του Κορδελιού – Ευόσμου και αυτή της Πυλαίας – Χορτιάτη, καθώς ανταγωνίζονται δυο υποψήφιοι σε καθεμιά.

Και το σημαντικό επίσης διακύβευμα είναι τα ονόματα των 107 συνέδρων της Θεσσαλονίκης για το 14ο συνέδριο της ΝΔ τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Εκεί για 107 θέσεις ανταγωνίζονται 200 υποψήφιοι σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Οι 73 σύνεδροι εκλέγονται από την Α' Θεσσαλονίκης, με 141 υποψήφιους και οι 34 από τη Β' Θεσσαλονίκης, με 50 υποψήφιους.

Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αργότερα απόψε ή τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ εκεί όπου υπήρχε εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση και κάποιες στιγμές και ουρές εκλογέων για να ασκήσουν το δικαίωμά τους ήταν στις δυο ΔΗΜΤΟ με ουσιαστικό ενδιαφέρον επιλογής προέδρου. Πάντως τα πράγματα δεν πολώθηκαν και το κλίμα χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές ως ήρεμο και απολύτως πολιτισμένο.

Αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν την ηλεκτρονική ψήφο, μέθοδος η οποία για πρώτη φορά υιοθετήθηκε σε εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη των επικεφαλής των τοπικών κομματικών οργανώσεων.