Skip to main content

Σασόλι: Ευρωπαϊκά τα σύνορα Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας

Διακοινοβουλευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τι είπαν Ευρωπαίοι επικεφαλής.

Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές και να διασφαλίσει ότι θα παρέχει προστασία σύμφωνα με τις βασικές αξίες της, τονίστηκε στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη σχέση «αλληλεγγύης και ευθύνης», στην εξωτερική διάσταση του προβλήματος, στη διαμόρφωση εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες και στη νόμιμη μετανάστευση και ένταξη.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι τόνισε ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο οποιασδήποτε αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο» και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη τραγωδία στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπου ένα βρέφος έξι μηνών από τη Γουινέα έχασε τη ζωή του σε ναυάγιο. Τόνισε επίσης ότι τα ιταλικά, ισπανικά, ελληνικά και μαλτέζικα σύνορα είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκά σύνορα, αποτελούν δηλαδή κοινή ευθύνη για ολόκληρη την Ένωση. Για το λόγο αυτό, δήλωσε ότι χρειάζεται αφενός να οριστούν εναλλακτικές νόμιμες δίοδοι για την παροχή ασύλου, όπως οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις (βίζα), αφετέρου να θεσπιστεί κοινό πλαίσιο κανόνων για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων, αντί να ποινικοποιείται η δραστηριότητα όσων εκπληρώνουν νομικά δεσμευτικές αλλά και ηθικές υποχρεώσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε επίσης ότι «πάρα πολλοί άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να έρθουν στην Ευρώπη» και τόνισε τη μεγάλη συμβολή που έχουν συχνά οι μετανάστες στις κοινότητες υποδοχής τους - αναφέροντας ως παράδειγμα το Γερμανοτουρκικό ζευγάρι πίσω από το εμβόλιο Pzifer-BioNTech. Το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση έχει ως στόχο να εξισορροπήσει την ανάγκη να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες, να καταπολεμήσει τους διακινητές και να εξασφαλίσει την ένταξη και την κατάλληλη μεταχείριση για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν εύκολες ή βέλτιστες λύσεις για το ζήτημα αυτό. «Πρέπει να εκπληρώσουμε τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις και η διάσωση ζωών στη θάλασσα αποτελεί νομική υποχρέωση», είπε, αλλά μερικές φορές πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με αμφιλεγόμενα καθεστώτα. Προειδοποίησε ότι οι κυνικοί διακινητές χρησιμοποιούν τα ιδανικά της ΕΕ προς όφελός τους, επομένως «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να επιστρέψουμε ανθρώπους προκειμένου να μην δημιουργηθούν ψευδή κίνητρα».

Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες και Ιγκορ Ζόρτσιτς συμμετείχαν επίσης στην έναρξη της διάσκεψης, δεδομένου ότι οι δύο αυτές χώρες αποτελούν από κοινού με τη Γερμανία την τριάδα των Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Φέρο Ροντρίγκες επεσήμανε ότι η μετανάστευση αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί με βάση τις θεμελιώδεις αξίες της. «Πρέπει να γίνουν πολλά τα επόμενα χρόνια» με βάση ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο, είπε. Ο Ζόρτσιτς συμφώνησε ότι το ισχύον σύστημα ασύλου έχει παρουσιάσει υπερβολικά πολλές αδυναμίες τα τελευταία χρόνια και ελπίζει ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό κοινό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση κάθε κράτους μέλους.