Skip to main content

Σασόλι: Η Βόρεια Μακεδονία λαμπρό παράδειγμα ωριμότητας στα Βαλκάνια

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων λέγοντας «να μην χάσουν την ελπίδα» για ενταξιακές συνομιλίες.

Με ένα μήνυμα ενθάρρυνσης μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο να συμφωνήσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απευθύνθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.
 
Στην πρώτη του επίσκεψη σε χώρα εκτός της ΕΕ από τη θέση του προέδρου, ο Νταβίντ Σασόλι επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και τόνισε την πεποίθησή του ότι η πρόσφατη αποτυχία είναι μόνο μια παύση στον δρόμο προς τις διαπραγματεύσεις.

«Στα Σκόπια, έχω δει ότι οι πολίτες ανησυχούν βαθύτατα λόγω του σημερινού αδιεξόδου και καταλαβαίνω πλήρως το γεγονός αυτό. Μοιραζόμαστε την απογοήτευσή σας, ωστόσο, σας ενθαρρύνω να μην χάσετε την ελπίδα... Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πολιτικής ωριμότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο τελικά θα αναγνωριστεί και ελπίζω ότι η χώρα δεν θα αποθαρρυνθεί αλλά θα χρησιμοποιήσει αυτό το διάλειμμα για να συνεχίσει την τολμηρή πορεία της μεταρρύθμισης έχουν ξεκινήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚ.

«Στις συζητήσεις μου στη Βόρεια Μακεδονία, τόνισα ότι υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία στην Ευρώπη που τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων - σε όλα τα θεσμικά όργανα. Είμαι βέβαιος ότι θα πείσουμε και τα λίγα κράτη μέλη που εξακολουθούν να έχουν κάποιες επιφυλάξεις στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚ.

«Η διαδικασία ένταξης θα ωφελήσει τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου συναντήθηκα με νέους που είναι βαθιά παθιασμένοι με την Ευρώπη και μοιράζονται τις αξίες μας για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Ανήκουν στην οικογένειά μας και θα το εμπλουτίσουν. Έχουμε ένα κοινό πεπρωμένο» προστίθεται.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΕΚ, ο Σασόλι συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, καθώς και με εκπροσώπους των πολιτικών κόμματα στο Κοινοβούλιο. Επίσης είχε μια συζήτηση με τους νέους από τη Βόρεια Μακεδονία για την Ευρώπη και το μέλλον της χώρας τους.