Skip to main content

Σάββας Χαλιαμπάλιας: Αμφιλεγόμενος ο διαγωνισμός ανάπλασης της Αριστοτέλους

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών μιλάει για πολιτική αποτυχία από την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και επιβάρυνση των δημοτών.

Τις διαφωνίες και τις διαφορετικές εκτιμήσεις που εκφράστηκαν για το διαγωνισμό ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους επισημαίνει ο Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών μιλάει για πολιτική αποτυχία από την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και για άσκοπη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο είχα στηλιτεύσει την απόφαση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα για την ανάπλαση της  πλατείας Αριστοτέλους,  που συνοδευόταν από έλλειψη οράματος. Δεν έδωσε μια γραμμή ή έστω μια ιδέα για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου» αναφέρει ο γνωστός επιχειρηματίας.

«Η δημοτική αρχή προκήρυξε νέο διαγωνισμό αφήνοντας τον κάθε σχεδιαστή να υποβάλει την πρόταση του σαν να πρόκειται για μια απλή ανακαίνιση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρχαν οι πληρωμένες προτάσεις ενός παλαιότερου διαγωνισμού – του 2006- με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες. Γιατί δεν διάλεξε μία από εκείνες τις προτάσεις;» επισημαίνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Αντ 'αυτού προχώρησε σε έναν καινούργιο διαγωνισμό μόνο και μόνο για να έχει τη σφραγίδα Ζέρβα. Ένα διεθνή διαγωνισμό που η προκήρυξη δεν ήταν μεταφρασμένη ούτε καν στην αγγλική γλώσσα. Το ποσό της αμοιβής ήταν μικρό και οι χρονικές προθεσμίες ασφυκτικές όπως είπαν κάποιοι από τους συνολικά 13 συμμετέχοντες. Το πρώτο βραβείο πήρε στενός συνεργάτης ενός από τα τρία μέλη της επιτροπής που είχε τοποθετηθεί από το δήμο. Αυτό μπορεί να είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό» σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Τέλος αναφέρει τα εξής: «Πρώτη φορά μετά από τέλος ενός διαγωνισμού υπήρξαν τόσα αρνητικά σχόλια. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο πολλές,  για τους περιβόητους φοίνικες και την τεχνική πλημμυρίδα της πλατείας Αριστοτέλους κ.α., που ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι κάποια σημεία της μελέτης θα αλλάξουν. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή της αποτυχίας. Κύριε δήμαρχε, προσέξτε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας και σας συμβουλεύουν. Γιατί μπορεί να χρεώνεστε πολιτικά εσείς την αποτυχία αλλά στο τέλος αυτοί που την πληρώνουμε είμαστε εμείς οι δημότες».