Skip to main content

Πάρτι στα εμπορικά κέντρα και κλάμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Η αγορά της Θεσσαλονίκης βίωσε ένα Σαββατοκύριακο με απόλυτο κοντράστ - Οι κινήσεις του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης για να σώσει ό,τι μπορέσει...

Του Γιώργου Δώρα

Το Σαββατοκύριακο που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν καταστροφικό για τον εμπορικό κόσμο του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο διαδηλωτές απέκλεισαν επί ώρες δρόμους και καταστήματα δημιουργώντας πραγματικό κομφούζιο. Την Κυριακή που η αγορά μπορούσε να είναι ανοιχτή συνέβησαν τα ίδια και ακόμη περισσότερα: εκτός από τους αποκλεισμούς υπήρξαν πέντε – έξι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά, καθώς και οι αγώνες δρόμου. Ταυτόχρονα, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή δεν υπήρχαν αστικά λεωφορεία, λόγω της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο κέντρο να είναι εξαιρετικά δυσχερής. Ως γνωστόν ακόμη και με το αυτοκίνητό του να προσεγγίσει κανείς το πρόβλημα του πάρκινγκ είναι τόσο μεγάλο, που συχνά η προσπάθεια καθίσταται ατελέσφορη και το μόνο που μένει είναι η ταλαιπωρία.  

Με αυτά τα δεδομένα πολλά από τα καταστήματα στο κέντρο παρέμειναν την Κυριακή κλειστά, καθώς οι έμποροι κατάλαβαν ότι θα ήταν άδικος κόπος να ανοίξουν. Τελικά τα χαρακτηριστικά του Σαββατοκύριακου στο κέντρο ήταν η αναστάτωση και η ταλαιπωρία. Δηλαδή ακριβώς ότι δεν χρειάζεται το εμπόριο, που προσπαθεί να επιβιώσει ποντάροντας στην έστω μικρή αύξηση του τζίρου, που πάντα υπάρχει κάθε Σάββατο και τις επτά Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

Αντίθετα, στα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται περιφερειακά του πολεοδομικού συγκροτήματος, στήθηκε ένα κανονικό καταναλωτικό πάρτι. Τουλάχιστον η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη το Σαββατοκύριακο στο One Salonica, στα δυτικά, στο Mediterranean Cosmos, στην Πυλαία, στο «Μακεδονία», στα Florida 1 και 2 (ΙΚΕΑ, Apollonia Πολιτεία κ.λπ.) στα ανατολικά και στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου. Όσοι, δηλαδή, ήθελαν να ψωνίσουν είτε λόγω επιλογής, είτε λόγω ανάγκης προτίμησαν το πάρκινγκ και την άνεση της… εξοχής, αφήνοντας στο κέντρο το ρόλο του σκηνικού για κινητοποιήσεις, που λόγω και της απεργίας των δημοσιογράφων δεν κάλυψαν καν οι δημοσιογράφοι.

Φυσικά το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν στη Βουλή αυτές τις δύο ημέρες είναι πολύ σημαντικά. Οι προβλέψεις του 3ου Μνημονίου είναι σκληρές για όλους. Ιδιαίτερα για τους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Εξίσου ηρωικός, όμως, είναι ο αγώνας επιβίωσης που δίνει ο εμπορικός κόσμος. Οι μικροί μαγαζάτορες προσπαθούν να διατηρηθούν στην επαγγελματική ζωή μήνα με το μήνα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με τη μέρα. Μόνο που κανείς δε φαίνεται να τους υπολογίζει και πολύ. Παρά το γεγονός ότι στη δική τους δραστηριότητα οφείλονται αφενός πολλές από τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας και αφετέρου ένα σημαντικό κομμάτι από τα δημόσια έσοδα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα του Σαββατοκύριακου ο εν απογνώσει ευρισκόμενος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης σχολιάζει το αυτονόητο: κάποτε σε αυτή την πόλη θα πρέπει να συνεννοηθούμε. Ο ίδιος θα προσπαθήσει από το πρωί της Δευτέρας να σώσει οτιδήποτε θα μπορούσε πιθανόν να σωθεί. Κατ’ αρχήν θα ζητήσει από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να υπογράψει το άνοιγμα των καταστημάτων την επόμενη Κυριακή, αίτημα που είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιηθεί. Επιπροσθέτως, θα συστήσει στους συναδέλφους του εμπόρους να παρατείνουν επί της ουσία την εκπτωτική περίοδο που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 11 Μαΐου μέχρι το Σάββατο 14 του μηνός. Μάλιστα, θα προτείνει στην τελευταία ημέρα, δηλαδή στο προσεχές Σάββατο, να δοθεί ο χαρακτηρισμός «Έκρηξη τιμών», με τους εμπόρους να κατεβάζουν τις τιμές όσο περισσότερο μπορούν.