Skip to main content

Σχέδια και προβληματισμοί για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι πρώτοι σχεδιασμοί για την απορρόφηση των πόρων για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, που στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι βασικό ζητούμενο.

Αρχές Απριλίου, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αναμένεται να εισρεύσουν τα πρώτα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι: Τι θα γίνει ως τότε; Αρμόδιος υπουργός μας εξηγούσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «πιθανότατα θα κάνουμε ό,τι με το ΕΣΠΑ». Δηλαδή «θα ξεκινά η χρηματοδότηση έργων με ίδιους πόρους και όταν έρθουν τα λεφτά από το Ταμείο, τότε θα τα εντάσσουμε εκεί». Έτσι δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος, που στην περίπτωση του Ταμείου είναι βασικό ζητούμενο, αφού η διάρκεια του δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια.

Στην κυβέρνηση, πάντως, όσοι ασχολούνται με το θέμα του Ταμείου, δηλώνουν ότι είναι «αγχωμένα αισιόδοξοι». Κι αυτό γιατί ώριμα έργα, προς ένταξη και χρηματοδότηση, δεν υπάρχουν, ακόμα. Κι όσο δεν υπάρχουν, τόσο το έργο της απορρόφησης κονδυλίων θα καθίσταται από δύσκολο έως κι αδύνατο.

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι, τηρουμένων των αναλογιών, για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, φέτος. Δηλαδή, επιμένουν ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 7% - 8% και πάντως κάτω από το όριο του 10%. Το ποσοστό αυτό προκύπτει ως εξής: Αφού το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε στα επίπεδα του 15% και το πρώτο τρίμηνο αναθεωρηθεί προς το καλύτερο, όπως εκτιμάται ότι θα γίνει, τότε θα προκύψει ο μέσος όρος του 7% με 8%. Υπό τον όρο βεβαίως ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο θα διαμορφωθούν προς τα μηδενικά επίπεδα που όλοι προσδοκούν στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.