Skip to main content

Σχέδια που υλοποιούνται και σχέδια που μένουν στο ράφι

Στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο, αυτή τη στιγμή οργανώνονται κυρίως για δυο ημερομηνίες – ορόσημα.

Καλά είναι τα μεγάλα σχέδια, αλλά ακόμα καλύτερα είναι όταν υπάρχουν τα λεφτά για να υλοποιηθούν. Εννοείται βεβαίως ότι ποτέ σε κανέναν δεν επιτρέπεται να ονειρεύεται, αλλά τις περισσότερες φορές η θεωρία από την πράξη απέχουν παρασάγγας. Αυτό θα πρέπει να σκέφτηκαν και στο Πεντάγωνο όταν διαπίστωσαν ότι τελικά θα πρέπει να αναβάλλουν, μάλλον επ' αόριστον, την υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία (και εννοείται λειτουργία) κι ενός δεύτερου ναυστάθμου για το Πολεμικό Ναυτικό, αυτήν τη φορά στην Κρήτη. Η απόφαση, όπως ειπώθηκε αρμοδίως στον «Τειρεσία», λήφθηκε πρόσφατα, επειδή προέκυψαν μια σειρά από αντικειμενικούς λόγους. Ο σπουδαιότερος; Η κατασκευή του είναι πανάκριβη.  

Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια εγκαταλείπεται. Απλώς μετατίθεται για λίγο αργότερα, όταν βρεθούν τα λεφτά. Συνεπώς, η απόφαση δεν είναι οριστική, αλλά μέχρι νεωτέρας το σχέδιο μπαίνει στο συρτάρι. Μια σκέψη που θα μπορούσε κάποιος να κάνει, ακούγοντας την είδηση; Ότι παραήταν καλή για να είναι αληθινή. Φαντάζεστε το Πολεμικό Ναυτικό μας με δυο ναυστάθμους; Η δύναμη πυρός που θα αποκτούσε θα ήταν απίστευτη. Αλλά θα πρέπει να περιμένει.

Όμως, μπορεί ο ναύσταθμος στην Κρήτη να αναβάλλεται γι' αργότερα, ωστόσο σύντομα μια μεγάλη εργολαβία θα ξεκινήσει εντός των ορίων του στρατοπέδου «Παπάγου» στο Πεντάγωνο. Περί τίνος πρόκειται; Ο «Τειρεσίας» μαθαίνει ότι εκεί θα κτισθεί μια αυτόνομη νέα πτέρυγα, όπου θα εγκατασταθεί η ενιαία διακλαδική διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων.

Για να ξέρετε, το σχέδιο είναι εμπνεύσεως του Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, είναι κι αυτό (πολύ) φιλόδοξο και, το κυριότερο, έχει πάρει την έγκριση του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης πείστηκε για την αποτρεπτικότητά του κατά την τελευταία μεγάλη κρίση με τους Τούρκους κι έτσι δεν δυσκολεύτηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Την ίδια ώρα, όπως μαθαίνει ο «Τειρεσίας», σε Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών και Πεντάγωνο, αυτή τη στιγμή οργανώνονται κυρίως για δυο ημερομηνίες – ορόσημα:   

Α) 14 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας θα γίνει η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν κι ενδεχομένως Μπάιντεν – Μητσοτάκη και Ερντογάν – Μητσοτάκη   

Β) 24-25 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, όπου θα αποφασισθεί ουσιαστική η τύχη της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρώπη (κυρώσεις, προενταξιακή φάση κλπ)   

Οι εξελίξεις είναι πολύ πυκνές, γιατί η δράση που προκαλείται στην περιοχή δημιουργεί αντίδραση. Για παράδειγμα, μάλλον αποτυχημένη θεωρείται η πρώτη επαναπροσέγγιση που επιχείρησε η Άγκυρα προς το Κάιρο. Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται για το θέμα -και κρίνονται σημαντικές- αναφέρουν ότι οι τουρκικές απαιτήσεις απορρίφθηκαν στο σύνολό τους. Το αξιοπερίεργο είναι πως πηγή πληροφόρησης της Αθήνας για τα παραπάνω δεν είναι το Κάιρο ή η Άγκυρα, αλλά το... Βερολίνο. Όπου έκανε τα παράπονά του ο Ερντογάν στην πάντα πρόθυμη να τον ακούσει (λόγω προσφυγικού) Μέρκελ! Στην ίδια συζήτηση, μαθαίνουμε ότι ο Ερντογαν για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στην κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Δεν το συνηθίζει.