Skip to main content

Ετοιμάζεται νέος διαγωνισμός για 350 λεωφορεία στον ΟΑΣΘ

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την προμήθεια 650 λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ και 350 για τον ΟΑΣΘ, αρκετά από τα οποία θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Νέο διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, προετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την προμήθεια 650 λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ και 350 για τον ΟΑΣΘ, αρκετά από τα οποία θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Στον νέο διαγωνισμό αναφέρθηκε χθες, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, προσθέτοντας πως αυτή η προμήθεια δύναται να καλύψει τις συγκοινωνιακές απαιτήσεις του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ για τα επόμενα χρόνια.

Ο νέος διαγωνισμός πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου και η χρηματοδότηση θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και την ΕΤΕπ. Από την ΕΤΕπ η προμήθεια των ηλεκτρικών λεωφορείων επιδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια 750 λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (400 στην Αθήνα και 350 στην Θεσσαλονίκη), συνολικού προϋπολογισμού 461 εκατ. ευρώ.

Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό υποβλήθηκαν προσφυγές από αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες έγιναν δεκτές. Ως εκ τούτου, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, ο νέος διαγωνισμός θα διαθέτει διαφορετικό μίγμα οχημάτων με κύριο βάρος στην προμήθεια «πράσινων ηλεκτρικών λεωφορείων».

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι 600 με 700. Στόχος είναι τα λεωφορεία να έρχονται σταδιακά και μία πρώτη σκέψη είναι να έρθουν πρώτα τα θερμικά και κατόπιν τα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Για την προοπτική της συντήρησης και των ανταλλακτικών, προς το παρόν εξετάζονται όλα τα σενάρια.