Skip to main content

Αλλάζουν όψη δύο πάρκα σε Κορδελιό και Εύοσμο - Οι πράσινες παρεμβάσεις (φωτο)

Πώς θα διαμορφωθούν δύο πάρκα στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου. Τι προβλέπουν οι μελέτες για να αυξηθεί το πράσινο στην περιοχή.

Περισσότερο πράσινο με νέες φυτεύσεις, δημιουργία ενός δάσους με ποικιλία φυτών, αρωματικοί κήποι, έξυπνα παγκάκια και στάσεις του ΟΑΣΘ, περισσότερος φωτισμός, χώροι περιπάτου και αναψυχής και χώροι όργανα γυμναστικής.

Αυτά είναι μερικά από όσα προβλέπονται στις δύο μεγάλες αναπλάσεις που προωθεί σε δύο πάρκα της περιοχής του ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. Πρόκειται για τον ανασχεδιασμό και πρασινισμό του πάρκου Σμύρνης, το οποίο είναι περίπου 3 στρέμματα και βρίσκεται στην καρδιά του Κορδελιού και τον ανασχεδιασμό του πάρκου Ελπίδος στη δημοτική ενότητα Ευόσμου, έκτασης περίπου 15 στρέμματα. Η εικόνα σήμερα των δύο πάρκων είναι υποβαθμισμένη και γερασμένη, με λίγο πράσινο και σημαντικές φθορές στις υποδομές.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου Ισαάκ Ξανθόπουλο για τις δύο παρεμβάσεις είναι έτοιμες οι μελέτες και έχουν σταλεί για αξιολόγηση, ενώ η χρηματοδότηση των έργων αναμένεται από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ξανθόπουλος εκτίμησε ότι στο τέλος της χρονιάς, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, θα μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση των δύο παρεμβάσεων. Για την κατάθεση των προτάσεων ο δήμος συνεργάστηκε με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης μέσω προγραμματικής σύμβασης.

Η Voria.gr παρουσιάζει τις μελέτες από τις δύο αυτές σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, οι οποίες είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.870.000 ευρώ.

Ο ανασχεδιασμός του πάρκου Σμύρνης

Το πάρκο Σμύρνης, το οποίο πήρε το όνομα στη μνήμη της πρωτεύουσας των Προσφύγων της περιοχής, βρίσκεται στην καρδιά του Κορδελιού και περικλείεται από τις ασφαλτοστρωμένες οδούς Παγκάλου, Σιατίστης, Παπαφλέσσα και την οδό Παπαναστασίου η οποία είναι οδός ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομημένη. Σήμερα ο χώρος περιλαμβάνει παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ καθώς και δύο εγκαταλειμμένα κτίσματα, το πρώην αναψυκτήριο και ένα περίπτερο.

Στόχος της μελέτης είναι ο πρασινισμός και η βιοκλιματική αναβάθμιση που σε συνδυασμό με τον σύγχρονο σχεδιασμό και τον σύγχρονο αστικό εξοπλισμό θα καταστήσει την περιοχή επισκέψιμη και φιλική.

Σύμφωνα με τη μελέτη σχεδιάζεται η ανακατασκευή πεζοδρομίων και χώρων πρασίνου, φυτεύσεις, δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής και δημιουργία μικρής πλατείας με χώρο μνημείου, δημιουργία δραστηριοτήτων άθλησης για παιδιά και ενήλικες πολίτες. Παράλληλα, προβλέπεται ο χώρος να αποτελέσει χώρος μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής καθώς ένα σημαντικό τμήμα του πάρκου έχει αφιερωθεί στον σκοπό αυτό.

Η μελέτη προβλέπει την οργάνωση ενός αστικού περιπάτου, μιας ελλειπτικής διαδρομής, η οποία ξεχωρίζει και οργανώνει τις λειτουργίες με έναν φυσικό τρόπο. Φεύγουν το υφιστάμενο κτίσμα του αναψυκτήριου και τοιχία παρτεριών, το εγκαταλειμμένο περίπτερο, αποξηλώνονται άρρωστα δένδρα και φυτεύονται νέα, υγιή και κατάλληλα για την περιοχή και τον τόπο. Τοποθετούνται σε όλη την έκταση του πάρκου καθιστικά, πέργκολες, εξοπλισμός άθλησης, μονοπάτια και αρωματικός κήπος. Επίσης, πρόκειται να τοποθετηθεί νέος εξοπλισμός φωτισμού και αστικός εξοπλισμός με κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης και έξυπνων καθιστικών, τα οποία λειτουργούν με την ηλιακή ενέργεια η οποία αποθηκεύεται και είναι διαθέσιμη όλες τις ώρες της μέρας.

Το πράσινο πάρκο έχει τις ακόλουθες χρήσεις:

1) Πλατεία μνημείου- Νέο τοπόσημο: Χωροθετείται στην βόρεια είσοδο του πάρκου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Με τη δημιουργία καθιστικών, μονοπατιών και ελεύθερων διαμορφώσεων, οι επισκέπτες έχουν εναλλακτικές δυνατότητες οικειοποίησης του και θέας προς το μνημείο.
2) Βοτανικός - Αρωματικός κήπος. Χώρος όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τον δροσερό και αρωματισμένο αέρα.
3) Υπαίθριος χώρος άθλησης – Μονόζυγα σε άμεση γειτνίαση με το χώρο της παιδικής χαράς. Σε αυτόν τον χώρο μπορούν να αθληθούν ενήλικες και έφηβοι.
4) Υπαίθριος χώρος άθλησης – Όργανα άθλησης: Είναι διαμορφωμένος σε δύο κυκλικά δάπεδα μέσα σε έναν χώρο πρασίνου.
5) Παιδική Χαρά με ελεγχόμενη είσοδο – έξοδο και σε άμεση γειτνίαση με το χώρο του αρωματικού κήπου.
6) Υπαίθρια καθιστικά: Κατάλληλοι χώροι για πικνίκ, σχολικές εκδρομές, και κοινοτικές συναντήσεις.
7) Διαδρομές – μονοπάτια για περίπατο, αναψυχή και πιο ιδιωτικές συναντήσεις ανάμεσα στο πράσινο.

Η βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Ελπίδος

Περίπου 15 στρεμμάτων είναι το πάρκο Ελπίδος, το οποίο βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στην λεωφόρο Δενδροποτάμου, τις σιδηροδρομικές γραμμές και την πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ευόσμου.

Σε αυτή την έκταση το πράσινο καταλαμβάνει ποσοστό 40,83%. Στη μελέτη προτείνεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής και άθλησης, σε μια περιοχή που εμφανίζει σημάδια γήρανσης, παρακμής και εγκατάλειψης. Δημιουργούνται επάλληλες γραμμικές χαράξεις που εντάσσουν τις διαδρομές περιπάτου, τις φυτεύσεις και τις υπόλοιπες χρήσεις του πάρκου.

Σε κομβικά σημεία κατά μήκος των γραμμικών διαδρομών σχεδιάζονται χώροι στάσης με πέργκολες με αναριχώμενα φυτά και καθιστικά, χώροι άθλησης, παιδική χαρά, χώροι με διαδραστικά παιχνίδια, γήπεδο μπάσκετ, πάρκο σκύλων καθώς και πλατεία και χώρος εκδηλώσεων με κερκίδες παραπλεύρως του πολιτιστικού κέντρου.

Το νοτιοδυτικό τμήμα του πάρκου είναι χαρακτηρισμένο το μισό ως χώρος πρασίνου και το άλλο μισό ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο υπόλοιπο μισό νοτιοδυτικό τμήμα, πλησίον της γέφυρας της λεωφόρου Δενδροποτάμου, η πυκνή βλάστηση παραμένει και εμπλουτίζεται με νέες φυτεύσεις που θα δημιουργήσουν ένα δάσος με ποικιλία φυτών για εκπαιδευτικό σκοπό.

Στο τμήμα του πάρκου, γύρω από το πολιτιστικό κέντρο η βλάστηση είναι αραιή οπότε θα προστεθεί μεγάλη ποικιλία εδαφοκαλυπτικών και θάμνων, θα δημιουργηθούν αρωματικοί κήποι ενώ ταυτόχρονα θα εμπλουτιστούν τα δέντρα. Στο χώρο ανατολικά του πολιτιστικού κέντρου δημιουργείται χώρος εκδηλώσεων με κερκίδες. Τοποθετείται σύγχρονος αστικός εξοπλισμός με καθιστικά με συλλέκτες ηλιακής ενέργειας καθώς και φωτιστικά σώματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Συνολικά προβλέπεται η φύτευση 333 δένδρων, 1030 θάμνων, 675 αρωματικών, 96 αναρριχώμενων, 50 εδαφοκαλυπτικών και 6570 αγρωστώδων/ποώδων φυτών σε όλη την έκταση της περιοχής μελέτης. Στην αναδιαμόρφωση του πάρκου Ελπίδος συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μίας κάθετης πράσινης επιφάνειας αποτελούμενη από το αναρριχώμενο φυτό.

Η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει:

• την αναδημιουργία της παιδικής χαράς – διαμόρφωση υπαίθριου παιδότοπου,
• τη δημιουργία υπαίθριου καθιστικού χώρου,
• τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών,
• την κατασκευή δοκών σκίασης (πέργκολα)
• τη φύτευση του προς ανάπλαση χώρου και
• τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του πάρκου με πεζοδρομήσεις