Skip to main content

Σχέδιο ΠΟΥ για τις υγειονομικές κρίσεις στο μέλλον - Διαχειρίσιμη η ευλογιά των πιθήκων

Οι επιστήμονες του οργανισμού προειδοποιούν για την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

H παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με εξαιρετικά δύσκολες προκλήσεις, όπως η COVID-19, η ευλογιά των πιθήκων και ο πόλεμος της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, από την έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη της ολομέλειας. Ξετυλίγοντας το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, ο δρ Γκεμπρεγέσους αναφέρθηκε στον Θουκυδίδη και στην επιθυμία του αρχαίου ιστορικού να «μάθει» ο κόσμος από τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια του λοιμού των Αθηνών το 430 π.Χ. Κομβικό σημείο στο σχέδιο του δρος Γκεμπρεγέσους είναι η ενίσχυση του ΠΟΥ και η σύσταση μιας επιτροπής διαχείρισης των έκτακτων κρίσεων.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες του οργανισμού προειδοποιούν για την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο κυρίως λόγω της ύπαρξης εμβολίων και αντι-ιικών σκευασμάτων. Ο ΠΟΥ επίσης, ανακοίνωσε, ότι δεν θα είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού κατά της νόσου, καθώς η μετάδοση γίνεται μόνο μεταξύ στενών επαφών.
Ρατσιστική κάλυψη

Εν τω μεταξύ, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΠΟΥ για θέματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, δρ Αντι Σιλ, τόνισε ότι η ειδησεογραφική κάλυψη της ευλογιάς των πιθήκων σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνει παραπληροφόρηση, ενώ στιγματίζει τους ασθενείς. Στην ίδια κατεύθυνση υπεύθυνοι του προγράμματος κατά του AIDS, του ΟΗΕ, προειδοποίησαν ότι αφθονούν τα ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια και δημοσιεύματα λόγω της επιδημίας που στοχοποιούν τους Αφρικανούς και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, ενισχύοντας τα αρνητικά στερεότυπα. H μετάδοση της ευλογίας των πιθήκων δεν γίνεται μόνο με το σεξ ομοφυλοφίλων ή αμφιφυλόφιλων ανδρών, αλλά με την ερωτική συνεύρεση με φορέα οποιουδήποτε φύλου.

Χαλαρότητα λόγω θέρους

Η δρ Σούζαν Χόπκινς, ιατρική επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας, δήλωσε ότι καθημερινά εντοπίζονται στη Βρετανία νέα κρούσματα του λοιμώδους νοσήματος, προειδοποιώντας για σημαντική έξαρση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως λόγω της χαλαρής σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν επαρκείς εμβολιαστικές δόσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε υποχρεωτική απομόνωση 21 ημερών στους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, κάτι που συνιστούν και οι Βρετανοί ειδικοί σε όσους πιθανολογούν ότι μολύνθηκαν.