Skip to main content

Σχεδόν 740.000 στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Μέσα σε πέντε ημέρες λειτουργίας της υπηρεσίας, 739.866 πολίτες επισκέφτηκαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων

Εξαιρετικά υψηλή είναι η επισκεψιμότητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 5 λεπτά.

Μέσα σε πέντε ημέρες λειτουργίας της υπηρεσίας, 739.866 πολίτες επισκέφτηκαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr/.

Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, ζητούμενο ήταν να συγκρίνουν σε πρώτη φάση τα τετραγωνικά των ακινήτων τους, που έχουν δηλώσει στο Ε9 με τα δηλωμένα τετραγωνικά που έχουν υποβάλει στον οικείο Δήμο.

Από αυτούς, 59.600 υπέβαλαν αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους βρίσκονται 1.230 κάτοικοι εξωτερικού. Από τις 59.600 δηλώσεις οι 50.414 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 9.187 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από τις 59.600 αιτήσεις έχουν προκύψει 1.585.717 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον προς τους Δήμους της χώρας. Πρόκειται για ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαν δηλώσει στο Ε9 και αυτών που είχαν υποβάλει στο Δήμο τους, προκειμένου να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη.

«Η τεράστια ανταπόκριση σε μια διαλειτουργικότητα που δεν απαιτεί κανένα δικαιολογητικό και γίνεται με τέσσερα κλικ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία εύχρηστη, κατανοητή και ασφαλή» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα άνοιξε στις 14.00 ακριβώς στις 27 Φεβρουαρίου και από την πρώτη στιγμή είχε μεγάλη κίνηση. Έκτοτε, λειτουργεί απρόσκοπτα, όπως επισημαίνει το υπουργείο, εξυπηρετώντας με τον ελάχιστο κόπο.

Ο έλεγχος και η δήλωση υπολογίζεται ότι απαιτούν κατά μέσο όρο 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.