Skip to main content

Σχεδόν κλείδωσε η υποψηφιότητα Αμανατίδη για την Περιφέρεια

Ποιους παράγοντες συνεκτίμησε το Μέγαρο Μαξίμου για να καταλήξει στην υποψηφιότητα Αμανατίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Γράφει ο Σαλονικιός

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων για την αυτοδιοίκηση είναι γνωστό. Όπως είναι γνωστή και η προσπάθειά του να προσεταιριστεί στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία «έχουν πρόσωπο» στις περιφέρειες και στους δήμους. Όμως, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν προσφέρεται για τέτοιους χειρισμούς καθώς εδώ το Κίνημα Αλλαγής έχει ανακοινώσει ήδη τον υποψήφιό του, τον Χρήστο Παπαστεργίου, πρόσωπο το οποίο είναι αδύνατον να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε αυτή ήταν η επιδίωξη και της Χαριλάου Τρικούπη η οποία κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι της για να αποφύγει τις συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στις περιφέρειες.

Κατά συνέπεια, η αυτόνομη κάθοδος του κυβερνώντος κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία είναι δεδομένη και το μόνο που απομένει να ξεκαθαρίσει είναι ποιος θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Όπως, εγκαίρως είχε γράψει η Voria.gr (δείτε εδώ), φαβορί θεωρείται ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Όπως με ενημερώνει πηγή μου, η υποψηφιότητα θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη και μάλιστα δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν σχετικά σύντομα.

Στην υποψηφιότητα Αμανατίδη κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου συνεκτιμώντας πολλές παραμέτρους. Κατ’ αρχάς το πολιτικό προφίλ του πρώην υφυπουργού το οποίο είναι συναινετικό, χωρίς «γωνίες» και κατά συνέπεια, χωρίς αντιπάθειες. Μέτρησε πολύ επίσης το γεγονός ότι διαθέτει άριστες σχέσεις με την Εκκλησία, παράμετρος σημαντική στη συγκεκριμένη συγκυρία. Τέλος, οι άλλες δύο υποψηφιότητες οι οποίες εξετάστηκαν απορρίφθηκαν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

Η περίπτωση του Σωκράτη Φάμελλου ήταν για ορισμένους η καλύτερη, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι είναι περισσότερο αναγκαίος στην κυβέρνηση, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου. Αντιθέτως, η περίπτωση του Μάρκου Μπόλαρη συζητήθηκε μεν, ωστόσο απορρίφθηκε καθώς είχε ήδη διατελέσει δύο φορές υποψήφιος περιφερειάρχης, το 2010 με το ΠΑΣΟΚ και το 2014 με τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς σπουδαία αποτελέσματα. Κάπως έτσι, η μπίλια έκατσε στον Αμανατίδη.

Το μόνο το οποίο φαίνεται να προβληματίζει τον πρώην υφυπουργό είναι η πιθανότητα οι περιφερειακές εκλογές να συμπέσουν με τις εθνικές. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τον Τζιτζικώστα να επανεκλέγεται, ο Αμανατίδης θα εγκλωβιστεί στο περιφερειακό συμβούλιο, μένοντας εκτός Βουλής, άγνωστο για πόσο διάστημα. Όμως, τα έχει αυτά η πολιτική…