Skip to main content

Σχοινάς: Πιο πολλές από ποτέ οι δυνατότητες χρηματοδότησης στον ψηφιακό τομέα

«Η επανάσταση δεξιοτήτων, πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αφορά αυτούς που δεν έχουν όλες τις ευκαιρίες που χρειάζονται», είπε ο κ. Σχοινάς.

Με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρηματικών ομάδων συνομίλησε χθες, κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας -ΘΕΑ- του ΕΒΕΑ ενώ κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η ανάπτυξη δεξιοτήτων, στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ανακήρυξη του έτους 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Ο ίδιος σημείωσε: «Τα τελευταία τρία χρόνια, στην Επιτροπή όπου έχω την τιμή να συμμετέχω, έχουμε κάνει θεαματικές προόδους στον τομέα των δεξιοτήτων. Έχουμε παρουσιάσει μια νέα επικαιροποιημένη ατζέντα για τις δεξιότητες. Έχουμε προτείνει νέες πρωτοβουλίες καινοτόμες στον τομέα όπως είναι τα τοπικά βιβλιάρια κατάρτισης, δηλαδή ένα πρόγραμμα κατάρτισης όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να το έχουν σε ατομική βάση και να τους συνοδεύει όσο κάνουν διαφορετικές επιλογές στην επαγγελματική τους ζωή. Έχουμε επίσης για πρώτη φορά δουλέψει την εισαγωγή των λεγόμενων micro-credentials, δηλαδή ειδικών μορφών κατάρτισης, πιο ελαφριάς μορφής κατάρτισης, η οποία όμως κι αυτή έχει αναφορά στην αγορά εργασίας».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρχαν τόσο πολλές δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων στον ψηφιακό τομέα. Ομοίως και στην Ελλάδα. «Υπολογίζω με έναν ρεαλιστικό, θα έλεγα, υπολογισμό, ότι όλες οι δράσεις για την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, τις δεξιότητες από αυτές τις δύο πηγές, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, μπορούν να αγγίξουν το ιλιγγιώδες ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το upskilling - reskilling είναι το αίτημα της εποχής. Αυτή η επανάσταση δεξιοτήτων, πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο που να αφορά κυρίως αυτούς που δεν έχουν όλες τις ευκαιρίες που χρειάζονται.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της υπογράμμισε: «Το ΕΒΕΑ ήταν το πρώτο επιμελητήριο στην Ελλάδα, που δημιούργησε Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων. Η ΘΕΑ έχει φιλοξενήσει πολλές δεκάδες αξιόλογες επιχειρηματικές ομάδες, παρέχοντας στέγη, αλλά και εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και δικτύωση, για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Η ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας ήταν και παραμένει βασική μας προτεραιότητα».

Αναφερόμενη στο θέμα των δεξιοτήτων, η κ. Εφραίμογλου τόνισε: «Μέσα σε ένα περιβάλλον που μετασχηματίζεται από τις νέες τεχνολογίες, οι δεξιότητες είναι το στοιχείο που καθορίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν, να διαχειρίζονται σύνθετες προκλήσεις, να προσαρμόζονται στις αλλαγές. Καθορίζει τη δυνατότητα των ανθρώπων να παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας, να βελτιώνουν το εισόδημα και το βιοτικό τους επίπεδο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη, σε ψηφιακές δεξιότητες αλλά και επαγγελματίες σε σημαντικούς τομείς εξειδίκευσης. Το ΕΒΕΑ, η ναυαρχίδα των επιμελητηρίων, εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας, θα συμμετέχει πρωταγωνιστικά σε αυτή την προσπάθεια».

Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος του Δ.Σ. Φάνης Ματσόπουλος, ενώ τη Θερμοκοιτίδα παρουσίασε η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, Ελένη Φώτη.