Skip to main content

Σδούγγος: Γιατί πρέπει όλοι να πάμε στο 10ο Τhessaloniki Pride

O πολιτικός επιστήμονας και μέλος του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους όλοι οφείλουμε να πάμε στο Τhessaloniki Pride.

του Νίκου Σδούγγου*

Γιατί το οφείλουμε στη γενιά μας και στον καλύτερο κόσμο που πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Για να πάψει η τοξική αρρενωπότητα να υφίσταται ακόμα και ως αστείο σε καφενειακές συζητήσεις. Για να διδάξουμε στους νεότερους ότι οφείλουν να μπαίνουν μπροστά όταν βάλλεται ένας πιο αδύναμος. Για την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας και την πλήρη ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην κοινωνική ζωή με ίσα δικαιώματα. Και όταν λέω ίσα εννοώ ίσα με την νομική κατοχύρωση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω όλα εκείνα τα στερεότυπα που κάνουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να θεωρούνται πολίτες Β΄ κατηγορίας.

Όταν το 2011 συζητιόταν η διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ, τα συντηρητικά αντανακλαστικά της πόλης μας έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μην πραγματοποιηθεί. Χάρη στην ενέργεια και την αυτοθυσία ακτιβιστών και των λιγοστών τότε προοδευτικών δυνάμεων της πόλης, το πρώτο φεστιβάλ το 2012 πήρε σάρκα και οστά με την υποστήριξη του τότε δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Σήμερα 10 χρόνια και 10 Pride μετά είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Διότι ας μη γελιόμαστε, η χώρα μας παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς καταδίκες βρίσκεται τρομακτικά πίσω τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο κοινωνίας στα ζητήματα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Εκεί λοιπόν το απόγευμα του Σαββάτου θα βρεθούμε όλοι μαζί, να υποστηρίξουμε το αυτονόητο σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Μαζί με σύσσωμη την οικογένειά μας. Διότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βρέθηκαν χωρίς οικογένεια όταν τόλμησαν να κάνουν coming out. Αυτή η οικογένεια που δεν είχαν, αυτή η οικογένεια θα είμαστε εμείς.

Ίσως μετά από 20 χρόνια, τα ζητήματα αυτά, να τα συζητάνε τα παιδιά μας και να γελάνε μαζί μας. Ίσως να μην τα συζητάνε καν διότι θα θεωρούνται αυτονόητα. Το σίγουρο είναι πως η γενιά μας είναι η τελευταία που θα βιώσει τέτοιου είδους διακρίσεις. Όχι γιατί θα βρεθεί κάποια κυβέρνηση που θα νομοθετήσει, όχι γιατί βγήκαμε εμείς μερικές φορές στο δρόμο. γιατί η ίδια η κοινωνία και τα πιο προοδευτικά κομμάτια της θα τραβήξουν κουπί για να πάει στο σύνολο της μπροστά. Κι αν για κάτι θα είμαστε περήφανοι τα επόμενα χρόνια, είναι γιατί τραβήξαμε κι εμείς λίγο κουπί.

Μαζί λοιπόν, σε ένα μάθημα αποδοχής! Μαζί στο 10ο Thessaloniki Pride!

*Ο Νίκος Σδούγγος είναι πολιτικός επιστήμονας και μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)