Skip to main content

Σδούγγος: Μην... χειροκροτήσετε, απλά δείτε TV100, ακούστε FM100

Άρθρο του μέλους του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ Νίκου Σδούγγου στη Voria.gr για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης

του Νίκου Σδούγγου*

Η αλλαγή στην εικόνα των δημοτικών ΜΜΕ είναι πλέον σαφής. Ένα ζάπινγκ αρκεί για να το αντιληφθεί κανείς, τόσο στην TV100 όσο και στον FM100. Οι μεθοδικές κινήσεις βασισμένες στο τρίπτυχο «αισθητική ανανέωση - τεχνολογική αναβάθμιση - εξωστρέφεια στην πράξη» αποδίδουν και πλέον εδραιώνονται, παρά τις εγγενείς δυσκολίες και τις δυσκολίες λόγω της πανδημικής κρίσης. Αποτυπώνονται τόσο στη διαφαινόμενη αύξηση των εσόδων, όσο και στη βελτίωση των αριθμών στις μετρήσεις. Αλλά κυρίως αποτυπώνονται στην αποδοχή από τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, μιας και η TV100 και ο FM100 είναι παντού. Και δεν είναι μόνο τώρα αλλά από την πρώτη μέρα της ίδρυσής τους. Ανάλογα με τις δυνάμεις τους κάθε φορά, προβάλλουν ό,τι συμβαίνει στην πόλη, είναι στο πλευρό των πιο δημιουργικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης.

Εξωστρέφεια στην πράξη για την TV100 σημαίνει νέες συνεργασίες με περισσότερους από 15 φορείς. Αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται βούληση για συνεργασία. Και σημαίνει δουλειά. Δουλειά πολλών ανθρώπων, εκατέρωθεν. Ιδίως όταν στόχος δεν είναι μια υπογραφή και μια φωτογραφία αλλά η πράξη, η υλοποίηση, η δημιουργία.

Αυτό το «είναι παντού» αποτελεί και το μείζον κοινωνικό αποτύπωμα των Δημοτικών ΜΜΕ. Τη διαρκή και διαχρονική κοινωνική προσφορά τους. Αυτήν που τώρα, με αυτή τη διοίκηση, ψηφιοποιείται και κεφαλαιοποιείται για το κοινό καλό: για τους πολίτες, για τους ερευνητές, για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Τα Δημοτικά ΜΜΕ είναι εκ φύσεως ταυτισμένα με την ίδια την πόλη, με τους συμπολίτες μας. Είναι κάτι σαν τη ΔΕΘ, σαν τη ΧΑΝΘ, σαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σαν τις ομάδες μας: ένα με την πόλη.

Όλοι εμείς, εργαζόμενοι και διοίκηση, πασχίζουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη, για ποιοτικότερα, πλουραλιστικά και δημοκρατικά δημοτικά ΜΜΕ. Το οφείλουμε στην ιστορία του πρώτου μη κρατικού μέσου στην Ελλάδα που συμπλήρωσε φέτος 34 χρόνια ζωής. Αυτή η ιστορικότητα είναι που κάνει όλους εμάς, να αναζητούμε διακαώς την συνεχή ανανέωση και φρεσκάδα. Δεν το λέω για να μας χειροκροτήσετε.

Απλά δείτε μας και ακούστε μας!



*ο Νίκος Σδούγγος είναι πολιτικός επιστήμονας και μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)