Skip to main content

Σε αχαρτογράφητα νερά το Κυπριακό μετά τη νίκη Τατάρ

Νέα δεδομένα μπαίνουν πλέον στην πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μετά την επικράτηση του Ερσίν Τατάρ στις εκλογές.

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπριών μπήκε στην εκλογική μάχη με τη θέση ότι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού είναι νεκρή, προτάσσοντας την ανάγκη να μπουν άλλες ιδέες στο τραπέζι του διαλόγου.

Η θέση Τατάρ αναμένεται να διατυπωθεί στην άτυπη πενταμερή που θα καλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εντός Νοεμβρίου, κατά την οποία θα διερευνηθούν οι προθέσεις των πλευρών κυρίως σε ό,τι αφορά την αποδοχή ή όχι του πλαισίου του. Τα ερωτηματικά που εγείρονται γύρω από την στάση που θα κρατήσει ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αποτυπώνονται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας μήνυμα στον κ. Τατάρ για την αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα σε νέα πρωτοβουλία Γκουτέρες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Θέλω να ελπίζω, καταλήγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι την ίδια βούληση θα επιδείξει και ο Ερσίν Τατάρ.

Επιβολή της Άγκυρας

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα καταδεικνύουν την επικράτηση της βούλησης της Άγκυρας επί της βούλησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από σειρά παρεμβάσεων της Άγκυρας υπέρ του Ερσίν Τατάρ και τελικά καθορίστηκε από τις ψήφους Τούρκων εποίκων που διαμένουν στις περιφέρειες του Τρικώμου και της Αμμοχώστου - όπου ο Τατάρ επικράτησε του Ακιντζί με μεγάλη διαφορά- δημιουργεί ήδη κλίμα διχασμού και έντασης εντός της κοινότητας, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στο άμεσο μέλλον και επί του εδάφους.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle