Skip to main content

Σε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού ωθεί τις ΔΕΥΑ η ενεργειακή κρίση

Άμεσα μέτρα ζητούν από την κυβέρνηση οι ΔΕΥΑ της χώρας, προκειμένου να μη μετακυλήσουν στους πολίτες τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις του κόστους της ενέργειας.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει προκαλέσει αύξηση που ξεπερνά το 60% και μπορεί να φτάσει και στο 100% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία οι δημοτικές επιχειρήσεις καταναλώνουν, προκειμένου να λειτουργούν τα ενεργοβόρα αντιλιοστάσια. Δήμαρχοι και πρόεδροι των ΔΕΥΑ ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους πολίτες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στα είδη βασικής ανάγκης.

Ήδη, πάντως, ορισμένες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως αυτή του δήμου Λαγκαδά, έχουν αναγκαστεί να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους, καθώς η οικονομική ασφυξία απειλεί τη λειτουργία τους. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Έχουμε παλιά οικονομικά προβλήματα από τις προηγούμενες διοικήσεις και έτσι κι αλλιώς είχαμε δυσκολία να ανταποκριθούμε. Τώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε. Πληρώναμε περίπου 90.000 ευρώ τον μήνα και τώρα μας έρχεται πάνω από 150.000, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός μας είναι λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια. Έτσι, από Σεπτέμβριο θα αύξηση της τάξης 20% που θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Ούτε έτσι βγαίνουμε, αλλά επειδή και ο κόσμος υποφέρει από την κρίση και τις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, ο δήμαρχος και η οικονομική υπηρεσία αποφάσισαν μικρότερη αύξηση από αυτήν που προτάθηκε. Πρέπει να μας βοηθήσει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να αντεπεξέλθουμε», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λαγκαδά, Γιώργος Ξενιτίδης, ο οποίος κάνει έκκληση στους πολίτες να μην σπαταλούν άσκοπα το νερό όχι μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά και γιατί είναι λιγοστό.

Στην απόφαση να μην πληρώνει το κόστος της ρήτρας κατέφυγε η ΔΕΥΑ Βόλβης, η οποία επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει επενδύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα 70 αντλιοστάσια και 40 δεξαμενές που διαθέτει. «Τον τελευταίο χρόνο εκμεταλλευόμαστε όπου υπάρχουν πηγές, δηλαδή να μειώσουμε το αντλούμενο νερό. Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε κάνει με δικά μας κεφάλαια κάποιες επενδύσεις σε ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων που είχαν κόστος σε ρεύμα 1,2 εκ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2019. Επενδύσαμε στο ένα τρίτο των αντλιοστασίων, με έμφαση σε αυτά που ήταν πιο ενεργοβόρα και καταφέραμε να μειώσουμε περίπου 12% την ενέργεια. Φτάσαμε στις 150.000 ευρώ κέρδος, το οποίο όμως εξανεμίστηκε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς έχουμε περίπου κατά 60% αύξηση. Δεν βγαίνουμε. Έχουμε πάρει απόφαση να μην πληρώνουμε το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής και καταβάλλουμε κανονικά το υπόλοιπο τιμολόγιο, μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Δεν θα πάμε σε νέα τιμολογιακή πολιτική για να μεταβιβάσουμε το κόστος στους πολίτες, γιατί είμαστε κοινωφελής επιχείρηση», λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόλβης, Χρήστος Γκολιδάκης. Ο ίδιος σημειώνει πως η επιχείρηση έχει καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προχωρά στην εφαρμογή της τηλεμετρίας και των έξυπνων υδρόμετρων. Ωστόσο, όπως λέει, αυτά θα λύσουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, οπότε απαιτείται η επιδότηση του κόστους αναπροσαρμογής.

Τι ζητά η ΕΔΕΥΑ

Την παρέμβαση της κυβέρνησης ζητά εδώ και μήνες η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η οποία ανέδειξε το πρόβλημα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Έχουν γίνει ενέργειες μέσω της ένωσης προς το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε σε πρώτη φάση να επιμεριστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής με μία επιχορήγηση. Επίσης έχουμε ζητήσει μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% κι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέσω του κ. Πέτσα, όμως δεν είδαμε να γίνεται κάτι τέτοιο. Αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί επιπλέον θα διορθώσει την αδικία που υφίστανται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσει το υπουργείο να εντάξει έργα ενεργειακής αναβάθμισης των ΔΕΥΑ και μάλιστα κατά προτεραιότητα, να είναι δηλαδή εκτός πλαφόν. Να μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε φωτοβολταϊκά πάρκα, ώστε να μετριάσουμε το κόστος, με επιχορήγηση των έργων ή ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» ή στο πρόγραμμα Ηλέκτρα», αναφέρει στη Voria.gr ο Στέργιος Μπουσνάκης, μέλος του δ.σ. της ΕΔΕΥΑ και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κατερίνης, το χρέος της οποίας για ρεύμα έφτασε το 1 εκ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουσνάκη, η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΥΑ φαίνεται αναπόφευκτη. «Αυτό εξαρτάται από τις κατά τόπους ΔΕΥΑ. Κάποιοι το έχουν ήδη ξεκινήσει. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα. Το αφήγημα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή, γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι πρόφαση για να πάμε σε ιδιωτικοποίηση του νερού», υπογραμμίζει.

Η ΕΔΕΥΑ διεκδικεί επίσης να αυξηθεί αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2022, όπως έγινε με άλλους κλάδους, η επιδότηση, ώστε να καλυφθεί το κόστος που δημιουργήθηκε από την ρήτρα αναπροσαρμογής και να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021, για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.