Skip to main content

Σε αναμμένα κάρβουνα επικεφαλής νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης

Προς αντικατάσταση, μόλις το επιτρέψει ο κορωνοϊός, επικεφαλής ενός από τα παλαιότερα νοσοκομεία της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

Έχοντας εισέλθει ήδη στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί, όπως φαίνεται και από την διαρκώς αυξανόμενη απειθαρχία στην τήρηση των υγειονομικών περιορισμών. Μέσα σ' αυτό το κλίμα φαντάζει σίγουρα ρητορικό το ερώτημα αν «υπάρχει στ' αλήθεια κανείς που να μην θέλει να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης». Όμως, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, ναι, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν βολευτεί με την πανδημία και δεν καίγονται ιδιαίτερα για την επιστροφή στην, έστω υπό προϋποθέσεις, κανονικότητα.

Στην, μάλλον ευάριθμη αυτήν, κατηγορία ανήκουν και κάποιοι διοικητές νοσοκομείων, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο, λόγω των ακραίων καταστάσεων τις οποίες κλήθηκαν να διαχειριστούν όλους αυτούς τους μήνες. Δεν πρόκειται για τίποτε μαζοχιστές, προς Θεού. Κανείς δεν θα ήθελε να του τύχει τέτοια «στραβή στη βάρδια του», που θα 'λεγε και η Ρένα Δούρου.

Το πράγμα είναι πιο απλό, και εξηγούμαι. Οι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων, τελούν υπό διαρκή αξιολόγηση, με τα αποτελέσματα να εξάγονται ανά εξάμηνο. Η διαδικασία υπακούει σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους και κριτήρια, βάσει του βρετανικού μοντέλου αξιολόγησης το οποίο έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Οι νυν, διοικητές και υποδιοικητές, έχουν κλείσει ήδη δύο εξάμηνα και οσονούπω ολοκληρώνουν και το τρίτο. Ορισμένοι και ορισμένες, μάλιστα, μετρούν χρόνια πίσω τους, καθώς διατηρήθηκαν στις θέσεις τους και μετά την κυβερνητική αλλαγή. Συνεπώς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαμορφώσει ήδη ασφαλή γνώμη σχετικά με τις ικανότητες ή την ανικανότητά τους.

Όπως, λοιπόν, πληροφορούμαι, για κάποιους και κάποιες εξ αυτών, έχει ληφθεί ήδη η απόφαση να αντικατασταθούν με την πρώτη ευκαιρία, καθώς βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. Κάτι τέτοιο ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να γίνει εν μέσω πανδημίας, για ευνόητους λόγους. Εξ ου και η υπάρχουσα κατάσταση, παρότι δύσκολη, τους βολεύει μια χαρά. Μεταξύ αυτών που οδεύουν προς αντικατάσταση, μόλις το επιτρέψει ο κορωνοϊός, φέρεται και επικεφαλής ενός από τα παλαιότερα νοσοκομεία της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Αφορούν τόσο την προβληματική διαχείριση της πανδημίας, όσο και διαχειριστικά θέματα, αρκετά από τα οποία ανάγονται στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση του οποίου είχε επιλεγεί. Οι αξιολογητές έχουν εγγράψει στο μπλοκάκι τους πρακτικές απευθείας αναθέσεων καθώς και δήθεν διαγωνισμούς στους οποίους παραβιάστηκαν κατά κόρον, βασικές πρόνοιες της διακήρυξης προκειμένου να επιλεγεί συγκεκριμένος ανάδοχος. Τέτοιου είδους πρακτικές συνεχίζονται ακόμη και τώρα. Περισσότερο προσεχώς.